Онлайн консултиране с психолог – митове и истини

психолог В материала “Първа среща с психолог” акцентирах върху това как протича една първа консултация с психолог. В кабинет. Разбира се, статията беше генерализираща и обхващаше най-важните елементи на консултацията поради простата причина, че всяка сесия е толкова различна, колкото и всеки клиент, който се обръща за помощ към психолог.

Освен директните психологически консултации, много ефективни са и тези онлайн. Голяма част от психолозите предлагат онлайн сесии посредством Skype или имейл например.

Когато обаче се заговори за общуване със специалист по този начин, хората често поглеждат с предубеждение. Защо? Защото услугата, предложена така, няма да даде особен резултат. Защото липсва директният контакт. Защото от разстояние не могат да се уловят важни мимики и жестове и въобще – поведението на човека. Защото доверителната връзка психолог-клиент няма да се изгради. И още много други. Митовете относно онлайн консултирането са много – опровергани или не. Затова представям някои от най-често срещаните и тяхното опровержение. 

МИТ 1:

Всеки в интернет пространството може да се представи за психолог, даже и да не е такъв. 

ИСТИНА: 

Поинтересувайте се за психолога, с когото сте избрали да работите. Най-вероятно информация за него ще намерите в сайта му или в страницата му в социалната мрежа. Там прочетете за неговото образование, професионален опит, допълнителни квалификации. Обадете му се, ако искате, за да дадете заявка за съвместна работа. 

МИТ 2:

Онлайн консултирането е „вятър на устата”.

ИСТИНА: 

Сесиите с психолог онлайн предоставят същото по качество услуга, каквото дава и в кабинета.

Те са удобство вече за много хора, които живеят в друг/а град/държава и нямат възможност да пътуват; защото се чувстват по-комфортно да споделят в обстановка, която им е позната (например вкъщи); защото по този начин се отпускат по-лесно и минава притеснението от „очи в очи”.

Онлайн консултациите също са конфиденциални. Ако психологът обаче прецени, че случаят е по-тежък, ще ви насочи към директна работа със специалист.

МИТ 3:

Това, което ще ми кажат приятелите, мога да го прочета и в някой форум.

ИСТИНА: 

Приятелите (а и близките хора по принцип) трудно остават безпристрастни към вас.

Затова често техните съвети е най-вероятно да бъдат от сорта на: „Зарежи го/я, той/тя не те обича!”, „Това, което става с теб, е много зле! Вземи се в ръце!”.

Не забравяйте, че близките хора не са психолози. Когато работите със специалист, той може да ви постави акцент, който да ви накара да се замислите за нещо, без вие въобще да сте го забелязали.

Да, обикновено онлайн консултациите във форуми за психология предлагат еднократна сесия, която е безплатна, но тя също е много добре насочваща към взимане на някакво решение (в зависимост от казуса). Последното важи и за консултациите по имейл.

МИТ 4:

Онлайн консултацията може да се провали.

ИСТИНА: 

Досега не съм разбрала психолог да НЕ се е отзовал в уговорения час на онлайн сесията. Някои се притесняват да не би интернет връзката да спре или да е бавна.

За съжаление това са неща, които не зависят от психолога и клиента. Ако такова нещо се случи, веднага се назначава нов час за онлайн консултация. 

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top