Франчайз бизнес – за и против

Франчайз Сред онези, които се питат “какъв бизнес да започна”, често се появява идеята да последват някой, който вече се е утвърдил в това, което прави. Казано с други думи, ориентират се към франчайз бизнес.
 
За хората, които не знаят за какво иде реч, нека да поясня. Думата идва от английското franchise и означава “лицензия”, “привилегия”. В нашия случай, представлява отношения, при които срещу заплащане и други уговорени чрез договор условия, може да се придобие право за използването на един вече готов модел за успешен бизнес, който е успял да се утвърди във времето.

За прототип на съвременната система на франчайзинг е приета да се счита системата за продажба и обслужване на шевните машини Singer. През 1851 г. фирмата Singer Sewing machine company на Айзък Сингер поставила в САЩ началото на тази практика. В последствие и други започнали да въвеждат подобни взаимоотношения, а също и да ги видоизменят.

Като за всяко нещо, освен предимства и тук се съдържат и недостатъци.

Предимствата могат да бъдат в следните аспекти:

1. Администрацията за франчайзополучателя се опростява, защото функцията на регионални мениджъри може да се поеме от бизнес-партньорите, ако това е уговорено в договора.

2. В някои договори за франчайз е заложено, че франчайзодателя се ангажира да извърши подбора и обучението на персонала, да въведе система за качество, да спомогне покупката на оборудване и други, което значително намалява разхода за стартирането и намалява риска.

3. Може да се получи стабилен доход и това в последствие да доведе до възможност да се направи планиране на развитието на начинания и в други нови насоки.

4. Обикновено не се налагат специални огромни вложения за реклама.

5. Получаването на достъп до знанията на вече утвърдил се как се постига успешен бизнес.

Недостатъците са следните:

1. Франчайз бизнесът не е законово уреден на нужното ниво в българското законодателство и това може да се окаже голям минус в определен момент, най-вече, ако нещата не потръгнат и се стигне до съд при отсъствие на адекватна законодателна защита на ощетения.

2. Възможно е да се окаже, че са наложени правила, които трябва да се спазват, дори да носят негативи.

3. Франчайзополучателят може да бъде задължен да купува материали и други от точно определени доставчици и при точно установени цени. Така, ако намери по-добър вариант за цени, то няма да има как да се възползва от това.

4. В някои случаи чрез договора се налагат огромни ограничения върху новия бизнес, които могат да му попречат да се развие, а в същото време се очаква да плаща съобразно договора.

5. Вероятно е да се окаже, че не са предоставени всички необходими данни, за да се направи печеливш бизнес.

6. Неприятен вариант е включването в пирамида.

7. Няма гаранция, че провалът на други, които също са се включили, няма да повлече всички.

Автор: Людмила Боянова (икономист и психолог)

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

2 thoughts on “Франчайз бизнес – за и против”

  1. договор франчайзинга

    Франчайзинговое соглашение – это, по сути,юридическая документация между франчайзером и вами (франчайзи). На самом деле не существует основного типа франчайзи.

  2. договора франшизы

    Хотя в договор могут быть включены и третьи стороны, включая юристов по франчайзингу, а также страховщика, в договоре франшизы применяются основные понятия, приведенные ниже.

Comments are closed.

Scroll to Top