Първа среща с психолог

психолог Все още в България се смята, че психолог посещават хора с психични заболявания или които са „ударили дъното”. За някои това може да означава мисли или опит за самоубийство, употреба или злоупотреба с психоактивни вещества, депресивни състояния, хазартна зависимост и т.н. Важно е да се отбележи, че психологът не е психиатър. Той няма право да предписва медикаментозно лечение. Следователно хората, които имат психични заболявания, трябва да се обърнат към психиатъра. Да, психологът работи с клиенти, които са „ударили дъното”. Такива хора са попаднали в трудна житейска ситуация, за която търсят решение как да се справят. Затова психологът е специалистът, който може да помогне чрез компетенциите и професионализма, които притежава.

ОК, запазили сте си час за първа консултация с психолог. Какво да очаквате, след като прекрачите прага на кабинета му? Нормално е да се притеснявате, да сте с нагласа, че отивате сякаш на разпит, да се страхувате от нещата, за които ще разговаряте с него – някои теми може да се окажат болезнени за вас, особено ако са свързани с миналото ви или са ви оставили лош спомен. Вероятно отивате при психолога и с леко предубеждение – „Какво по-различно ще ми каже от това, което са ме посъветвали приятелите?”, „Същите приказки мога да ги прочета и в някой форум”, „Ще ми зададе няколко въпроса, ще ми „пробута” някой тест и само ще ми вземе парите”. Ако добре сте се запознали с образованието и професионалния опит на психолога, когото сте избрали да посетите, рискът да останете разочаровани е малък.

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ПРИ ПЪРВАТА СИ СРЕЩА С ПСИХОЛОГ

1. Психологът ще ви попита какво ви е накарало да потърсите помощ.

Ще поиска да се запознае с конкретния казус, който ви води при него (въпреки че това може да се случи и при първото ви телефонно обаждане, когато психологът решава дали запитването ви отговаря на професионалната му компетентност или ще ви насочи към конкретния за целта специалист). Когато той добие яснота за ситуацията, ще прецени и дали ще е по-добре да посещавате сесии сами или с член от вашето семейство.

2. Психологът ще ви обясни, че сесиите са напълно конфиденциални.

Никаква информация, която сте споделили с него, няма да бъде разпространена.

3. При първата консултация психологът ще ви попита на колко сте години, какво работите, какви са били и са взаимоотношенията в семейството ви.

В зависимост от случая може да ви зададе и въпроси, свързани със здравословното ви състояние. За развитието ви в детска възраст. Тези въпроси са само ориентировъчни – всеки човек е уникален сам по себе си и затова една консултация с друга не си приличат.

4. Психологът ще направи оценка на заявената от вас проблемна сфера.

Ще прецени продължителността на процеса и ще изследва мотивацията и готовността за работа у ваша страна. От много важно значение е да се създаде доверителна връзка между психолога и вас.

5. Психологът може да прецени, че е необходимо да попълните психологически тест/ове.

Това не бива да ви притеснява. По този начин той ще добие още по-ясна представа за „картината” и ще има възможност да ви помогне ефективно.

6. Определя се нов час за консултация, ако желаете да продължите сесиите с психолога.

За времето, през което няма да се виждате, той може да ви даде „домашно” – да помислите върху конкретни въпроси, свързани със ситуацията, в която се намирате и за която сте потърсили помощ. Или пък да направите списък, в който да отбележите определени неща.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top