На мен няма да се случи

риск В една от книгите на Антъни Гидънс са публикувани няколко правила за дами, които искат да ограничат за себе си риск от изнасилване. Те са създадени от  женска организация в САЩ. Реших да разкажа за тях с надеждата, че ще достигнат до колкото се може повече читателки. Списъкът е и подкрепа на тезата, че изнасилването е престъпление, влияещо върху поведението на всички жени. За мен също беше полезно да прочета всичко това и да го споделя с вас, тъй като вярвам, че „На мен няма да се случи“ не важи. Какво съветва организацията:

Да направите дома си безопасен, като ключалките, прозорците и вратите да са в ОК състояние. Ако ви предстои преместване, да подмените бравите. Нека да светят лампите, ако живеете сами, за да направите впечатление, че е обратното. Когато отваряте вратата, умишлено казвайте например „Ще отворя, скъпи!“. Недейте да пишете първото си име на звънеца или пощенската кутия. За целта използвайте инициали. Предпазливостта е най-доброто оръжие, що се отнася до намаляване риска от изнасилване, така че не забравяйте да допускате в жилището си само мъже, които познавате. В САЩ например всеки електротехник или водопроводчик има служебна карта и може да се легитимира. В България за съжаление тези хора си влизат просто така, което не е никак ОК. Още нещо – ако живеете в блок, не влизайте сами в мазета, гаражи и т.н.

Организацията съветва да не отговаряте на неприлични телефонни обаждания. Вместо това веднага се обадете в полицията и подайте сигнал.

Ето един много хубав съвет – ако ви се наложи да излезете късно вечер, носете в ръка подходящо „оръжие” като запалена цигара, игла за шапка, чадър, писалка, кухненска вилица, верига за ключове, четка за коса, гребен, полицейска свирка. Правилото гласи тя (последната) да НЕ е завързана около врата, а на верижка за ключове.

Никога на автостоп! И ако все пак е крайно наложително, правете го на групи и при засилен пътен трафик.

Вашият резервоар трябва да е поне до 1/4 пълен, когато шофирате. Друг съвет на женската организация е колата да се заключва винаги, когато излизате от нея, а преди да влезете, да направите една проверка на пода и  задната седалка. Ако автомобилът ви се повреди, недейте да приемате помощ от мъж – оставете капака вдигнат и изчакайте в заключената кола полицията.

Относно флирта с непознат – правилото гласи да не го правите, ако в настоящият момент сте с по-лабилна психика. При интимна среща кажете по-рано за границите на вашата сексуална дейност, за да не възникнат недоразумения по-късно.

Не се качвайте сами с мъж в асансьора – мисля, че тук всичко е ясно.

Изключително ценен съвет, който и аз си взех – ако ви нападнат, не викайте „Помощ“, а „ПОЖАР“!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top