Родителите ми се развеждат

развеждат Писмото:

Здравейте, Мария!

Майка ми и баща ми не се разбират. Все някой от двамата е недоволен за нещо, има случаи, в които дори си повишават тон и си мислят, че не ги чувам. Не издържам повече, искам да се махна от вкъщи! На няколко пъти казах на майка ми, че искам да се разведе, но тя все отговаря, че това е временно и ще отмине, но аз не мисля така! Защо не иска да се разведе? Не мога да търпя повече скандалите им и от ден на ден ми става ясно, че не се обичат повече. Кажи ми как да постъпя и какво да направя? Не мога да отида и у приятелка, защото нямам такава! Помогни ми, моля те!

Ралица, 17 г.

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Ралица!

Поела сте ролята на възрастния в семейството. Опитвате се да изясните отношенията между майка Ви и баща Ви, а всъщност това трябва да направят те. Не е ОК да се нагърбвате още отсега с проблемите на възрастните. Вие сте все още дете, което се нуждае от топлина, закрила, обич. Тъжно ми е да разбера, че не ги получавате. Но нещата не са само черно-бели.

От писмото Ви личи, че майка Ви все още не е готова да се разведе с баща Ви. Разводът е стъпка, която е съпътствана от много промени – финансови, социални, емоционални. Тази стъпка в отношенията между родителите не е лесна и аз мисля, че разбирате това въпреки гнева и объркаността, които изпитвате.

Майка Ви може да иска да отидете да живеете другаде например, но ако няма къде? В момента може да няма и финансова възможност да си го позволи, но аз няма да се впускам в подобни размисли – мисля, че не това е нещото, което като отговор очаквате от мен.

Недейте да обвинявате майка Ви за това, че не предприема крачката „развод”. Не бих искала да прозвучи, че я оправдавам. Напротив – само тя знае защо постъпва по определен начин и хубавото е, че можете да седнете и да поговорите с нея. Попитайте я, без да звучите обвинително, как се чувства, дали има нужда от нещо. Нека знае, че сте й опора. Можете да отидете за известно време при баба Ви и дядо Ви, ако цялото това напрежение у Вас е извън контрол.

Обикновено скандалите не бележат, че родителите Ви не се обичат или че ще се развеждат. Понякога се карат, защото са напрегнати от работа, подложени са били на стрес, имали са лош ден. Наистина, както казвате и Вие – има много викане, обиждане, казване на неприятни неща.

Понякога скандалите завършват с кратка раздяла. Тогава родителите имат нужда да не се виждат няколко дни, да преосмислят какво се е случило, да имат време да осъзнаят грешката си, причините за конкретната ситуация. Обикновено една семейна двойка, която е достигнала до определен предел на отношенията си, може да има нужда от консултация със семеен терапевт, който да им помогне да преоткрият връзката си, да се върнат към хубавите моменти от съвместния си живот.

Съветвам Ви също така да потърсите емоционална подкрепа от някой друг възрастен близък човек, да споделите как се чувствате и да не преживявате всичко сама. Скандалите между родителите Ви не са свързани с Вас, това също е важно да знаете. Не се чувствайте и виновна за техните отношения.

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Блог на автора:

https://psychologist-koeva.blogspot.com/

Scroll to Top