Паник атаките – как да се справим

Паник Паник атаките могат да бъдат изключително тревожни и страховити за хората, които ги изпитват. Те включват интензивен страх, усещане за неминуема беда, бързо сърцебиене, потене, треперене и други физически симптоми, но въпреки че могат да бъдат изключително тревожни и страшни, има стратегии, които можем да прилагаме, за да се справим с тях.

1. Подробно за симптомите:

Разпознаването на паническата атака е първата стъпка към справянето с нея. Паническите атаки могат да се появят внезапно и без предупреждение, дори докато спите. Те обикновено достигат върха си за около 10 минути и рядко продължават повече от половин час, но могат да оставят човека изморен и разтревожен.

Симптомите на паническата атака варират и могат да бъдат изключително интензивни. Те често включват:

  • Усещане за надвиснала опасност или за смърт, което може да се прояви и като усещане за смъртна заплаха или страх от загуба на контрол.
  • Ускорено сърцебиене, което може да се чувства като сърцебиене в гърлото или в гърдите.
  • Задух или затруднено дишане, което може да бъде акомпанирано от усещане за удавяне.
  • Потене, треперене.
  • Гадене или болки в стомаха.
  • Главоболие, замайване.
  • Отчуждаване от самия себе си или усещане, че сте извън собственото си тяло (деперсонализация).
  • Страх от загуба на контрол.

Несигурността и недостатъчната информация около паническите атаки могат да усилят чувството на страх и тревожност. Важно е да разберем, че въпреки че паническите атаки са неприятни, те не са животозастрашаващи сами по себе си.

2. Използвайте техники за дишане:

Дишането чрез използването на специфични техники, е ключов елемент в процеса на успокояване на тялото и ума, особено по време на паническа атака. Тези техники могат да помогнат по няколко различни начина:

  1. Контролиране на физиологичния отговор на стрес: При паническа атака, нивата на стресовия хормон адреналин се увеличават, което води до по-бързо сърцебиене, по-бързо дишане (хипервентилация) и други. Контролираното дишане помага на тялото да се върне в по-релаксирано състояние, като намалява скоростта на сърцебиене и помага за нормализиране на нивата на адреналин.

  2. Помага за установяване на контрол: По време на паническа атака, човек често може да се чувства без контрол или заплашен. Фокусирането върху дишането може да предостави точка на ориентация и контрол, което може да помогне за преодоляване на чувството за страх и паника.

  3. Внимание към тялото: Съсредоточаването на вниманието към физическия процес на дишане може да помогне на ума да се отклони от тревожните и дезадаптивни мисли, които могат да допринесат за паническата атака.

Моля, имайте предвид, че въпреки че тези техники могат да бъдат много полезни, те трябва да бъдат част от по-широка стратегия за справяне с паническите атаки, а в някои случаи се налага медикаментозно лечение, което следва да е под медицински надзор.

3. Използвайте практики от сферата на майндфулнес:

Тези практики могат да помогнат за намаляване на общото ниво на стрес и да подпомогнат умението на чонек да се справя с паническите атаки.

4. Прием на лекарства:

В някои случаи, лекарствата могат да бъдат ефективен начин за справяне с паническите атаки. Винаги трябва да се консултирате с медицински специалист преди да започнете да приемате лекарство.

5. Получете професионална помощ: 

Получете професионална помощ, от мен, психолог Людмила Боянова. Ще Ви помогна да се ориентирате в прилагането на различните техники, чрез които да се справите с паник атаките. Това включва разработване на изцяло индивидуален подход за справяне с проблема, съобразен с Вашия конкретен случай.

Уточнявам и още нещо важно: работата с мен като психолог не отменя посещението при лекар и спазването на лекарските предписания, а ги допълва по един нов начин, даващ оптимални резултати за управлението на емоционалния стрес и на притесненията.

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top