Тревожност: Как да я разпознаем и се справим с нея

Тревожност Тревожността е естествена човешка реакция, която всички ние изпитваме от време на време. Въпреки това, когато тревожността става постоянна и пречи на ежедневните ни дейности, тя може да се превърне в проблем, с който трябва да се справим. Разбирането на симптомите на тревожност и начините за управление на нейното управление, е важна стъпка за справянето с този проблем.

Разпознаване на тревожността:

Тревожността е емоционално състояние, което може да се прояви по различни начини. Ето няколко често срещани признака:

  1. Непрекъснати тревожни мисли и притеснения – това е  непрекъснат поток от тревожни мисли и притеснения, които могат да засегнат всяка област на живота – работа, лични взаимоотношения, здраве и дори обикновени ежедневни дейности. Тези мисли и притеснения могат да бъдат упорити и непрекъснати, като остават във възприятието на човека дори и когато обективната ситуация не изисква загриженост и по този начин действат дезадаптивно. Въпреки че всеки може да изпитва притеснение от време на време, при тревожността тези чувства са далеч по-интензивни, продължителни и често непропорционални спрямо действителната опасност или заплаха.

  2. Физически симптоми – Тревожността често се съпровожда със симптоми като увеличено сърдечно темпо, потене, треперене, умора, болки в стомаха или главата и други.

  3. Сънища или кошмари, свързани с притесненията – Хората, които страдат от тревожност, често имат неприятни или тревожни сънища.

  4. Избягване на дейности или ситуации – Избягването на места, хора или дейности, които предизвикват тревожност, може да бъде сигнал за проблем.

  5. Проблеми с концентрацията – Неустойчивостта и невъзможността да се съсредоточите върху една задача за дълго време също може да бъде проява на тревожност.

Справяне с тревожността:

  1. Когнитивно-поведенчески подход: Той се фокусира върху преоценката и промяната на негативни мисловни модели, прилагане на начини за справяне с дезадаптивните мисли и изграждане на по-здравословни начини на мислене.

  2. Mindfulness: При тревожност, тази техника може да помогне да се прекъснат обсебващите мисли и да се съсредоточи вниманието към това, което се случва в момента.

  3. Минимизиране на стресовите ситуации:  Включва стратегии, които работят за вас и които можете да приложите, когато се почувствате тревожни.

  4. Техники за приемане и ангажираност: При този подход се използват техники, които помагат на хората да приемат своите мисли и чувства чрез достигане до здравословни нива на ангажираност. 

  5. Техника за изложение: Това е метод, изпитан многократно при бихевиоризма, който излага индивида на източника на неговата тревожност в контролирана среда, с цел да намали неговата чувствителност и да се даде възможност да се продължи напред, а не да се зацикли в тревожността.

  6. Техники за самоподкрепа: Това включва практики, които могат да помогнат на хората да преодолеят своите тревожни мисли и чувства по здравословен и продуктивен начин в моментите на поява на дезадаптивни мисли.

  7. Получете професионална помощ: Всеки е различен и това, което работи за един човек, може да не работи за друг, тъй като всеки има свой начин на справяне с емоционалните си изпитания. Важно е да се намерят техниките, които най-добре отговарят на вашите нужди и да се включат в ежедневната си рутина за управление на тревожността. Получете професионална помощ от мен, психолог Людмила Боянова. Това включва разработване на изцяло индивидуален подход за справяне с проблема, съобразен с Вашия конкретен случай.

    🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

    За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

    снимка: pixabay.com

    Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

    https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top