Високо кръвно налягане: Неподозираната роля на притеснението

кръвно Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е често заболяване, което засяга милиони хора по света. Макар че се обръща голямо внимание на физическите фактори, които допринасят за високото кръвно налягане, като нездравословна диета, липса на упражнения, генетика и други, психологическите фактори като притеснение често биват пренебрегвани. Въпреки това, съществува реална връзка между притеснението и високото кръвно налягане, която не трябва да бъде недооценена.

Хроничното притеснение и високо кръвно налягане

Притеснението, особено когато става хронично, може да има значително влияние върху нашето здраве, включително и върху кръвното налягане. Хроничното притеснение се характеризира с дълготрайни, често непрекъснати периоди на тревожност и опасения. Въпреки че всички изпитваме притеснение от време на време, хроничното притеснение е постоянно, продължително и може да бъде изключително обременяващо.

Когато организмът ни е подложен на стрес, той реагира чрез активиране на някой от отговорите: “замръзване, борба или бягство” . Това е естествен механизъм на организма, предназначен да ни защитава от потенциални опасности. Когато се активира, се увеличава секрецията на хормоните на стреса – адреналин и кортизол. Те увеличават честотата на сърдечните удари, броят на дишанията и напрежението в кръвоносните съдове, водейки до временно повишено кръвно налягане.

Обаче при хронично притеснение, тялото непрекъснато е подложено на тези “алармиращи” сигнали и в резултат на това остава в постоянно състояние на висока готовност.

Ето така напрежението и стресът могат да доведат до повишено кръвно налягане. Поради това е изключително важно да се управлява и контролира хроничното притеснение, освен да се изпълнява останалото, което лекарите предписват.

Как да се справим с притеснението

Макар връзката между притеснение и високо кръвно налягане да може да изглежда обезпокоителна, положителната новина е, че има много начини, по които можете да управлявате притеснението и комбинирайки това с предписанията на лекаря си, да поддържате кръвното си налягане в здравословни граници:

  1. Управление на стреса: Използвайте техники, които могат да помогнат за намаляване на стреса и притеснението. Такива могат да бъдат: майндфулнес (mindfulness), прогресивно мускулно релаксиране, автогенен тренинг, техники за управление на дишането и други. 

  2. Когнитивно-поведенчески подход: Чрез него ще може не само да разпознаете, но и да промените мисловните модели, които водят до притеснение и стрес.

  3. Афирмация и позитивни установки: спомагат за промяна на възприятията и намаляване на притеснението.

  4. Получете професионална помощ: Получете професионална помощ, от мен, психолог Людмила Боянова. Ще Ви помогна да се ориентирате в прилагането на различните техники, чрез които да се справите с притеснението и по този начин да намалите риска от високо кръвно налягане. Това включва разработване на изцяло индивидуален подход за справяне с проблема, съобразен с Вашия конкретен случай.

Уточнявам и още нещо важно: работата с мен като психолог не отменя посещението при лекар и спазването на лекарските предписания, а ги допълва по един нов начин, даващ оптимални резултати за управлението на емоционалния стрес и на притесненията.

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top