Бъдещето на изкуствения интелект: машини с емоции

изкуствения В последните години изкуственият интелект (ИИ) отбелязва значителен прогрес, включващ справяне със сложни задачи, като разпознаване на говор, превод на езици и дори извършване на сложни движения и физиономия, имитираща емоции. Въпреки това пред ИИ все още предстои да се справи с придобиването на едно от най-изключителните човешки свойства – емоционалната интелигентност.

Емоционалната интелигентност и изкуствения интелект

Емоционалната интелигентност е способността да изпитваме, разпознаваме, управляваме и изразяваме емоции, както и способността да се взаимодейства ефективно с емоциите на другите. Това е ключов компонент от нашата способност да се справяме със сложни социални ситуации и да създаваме и поддържаме междуличностни отношения. 

В контекста на изкуствения интелект, емоционалната интелигентност може да бъде определена като способността на машината да разпознае и реагира на емоционалните сигнали от хората и на свой ред също да изпитва и изразява емоции.

Трудности пред създаването на емпатичен ИИ

Съществуват сериозни предизвикателства пред създаването на истински емпатичен ИИ. Пренасянето на тази човешка способност – емоционалната интелигентност – спрямо изкуствения интелект е огромна и доста трудна задача. Тя изисква създаването на машини, които могат не само да имитират, разпознават, разбират емоции и реагират на тях по подходящ начин, а и да изпитват емоции. 

Към момента, изследователите разработват алгоритми и системи, които могат да “симулират” емоционално поведение. ИИ може да бъде обучен да реагира на различни ситуации по начин, който “изглежда” емоционален. Това се постига като се променя начина, по който машината говори или избира различни действия в зависимост от контекста. Такова емоционално “поведение” обаче е предварително програмирано от хора и не произтича от реални “чувства” или “съзнание” от страна на ИИ. Пример е хуманоидният робот Амека. Тя освен, че добре имитира емоции и ги пресъздава чрез съответни лицеви изражения и тон на гласа, се справя и да води разговори, които звучат смислено.

В бъдеще е възможно ИИ да се развива по такъв начин, че да симулира все по-сложни форми на емоционално поведение. Това обаче вероятно ще изисква значителни пробиви в разбирането как човешките емоции могат да бъдат моделирани в компютърни системи. Но за сега, концепцията за емоционален ИИ остава предимно в сферата на научната фантастика. 

Коректно е да се отбележи и, че има и голям брой етични въпроси, свързани със създаването на такъв ИИ, които също трябва да бъдат взети под внимание.

Каква е стойността за хората от емоционално интелигентен ИИ

В дългосрочен план, разработването на емоционално интелигентен ИИ може да доведе до създаването на машини, които могат да взаимодействат с нас по начини, които до момента са възможни само между хората. Тези машини биха могли да осигурят компания и подкрепа на хора в нужда, да помагат в обучението и развитието на деца или да предоставят непрекъсната емоционална и медицинска подкрепа на хора с психични и други заболявания в качеството им на техни лични асистенти.

Емпатичните машини могат да подобрят нашата връзка с технологията. Представете си персонални асистенти, които не само изпълняват команди, но и разбират какви емоции преживявате. Те биха могли да реагират подходящо, когато сте стресирани, изнервени или щастливи.

Също така, емоционално интелигентни машини биха могли да имат огромно влияние в редица области като психология, психотерапия, психиатрия, медицина. Те могат да помогнат включително, но не само: в своевременното откриване на различни видове заболявания, да предоставят незабавна емоционална подкрепа или да служат като виртуални терапевти. Биха могли да ни помогнат като цяло в развиването на науката.

Може да се обобщи, че изкуственият интелект е далеч от пълното усвояване на емоционалната интелигентност. Все пак, ако можем да преодолеем тези препятствия, ще можем да отворим врата към нов свят на взаимодействие с технологията – един, където машините не само мислят, но и чувстват.

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top