Искам да си го върна

приятел Писмото:

Здравейте, Мария!

Имах си приятел, когото обичах страшно много и продължавам да обичам. Той беше някакси с много странен вкус и потайнственост. Една вечер, когато си писахме, той започна да намеква, че иска да скъсаме. Да намеква, че неговите приятели не ме харесват и тем подобни неща. Тогава аз много се ядосах и му казах: „Ето ти свободата, твоя е – късаме, щом искаш, не ми пука!“. Той се ядоса и каза: „Нека. И без това ще ми е по-добре“ и изпрати ядосани емотикони. Каза, че досега много момичета са го наранявали, но аз съм го направила по убийствен начин, защото съм скъсала така гадно с него, и започна да псува. Бях много ядосана и наранена, не се сдържах и заплаках. Не исках да се разделям с него, но просто забелязах, че той започна да се държи странно и по-различно отпреди и започна да ми намеква неща от типа да се разделим. Накрая ми каза, че е зарязал училището и приятелите си заради мен, защото са говорили най-различни глупости по мой адрес, но се е оказало, че е бил глупак. Опитах се да поговоря с него, но нямах сили, болеше ме и продължава да ме боли, а любовта ми към него става все по-силна. Искам да си го върна. Моля Ви, помогнете ми! Какво да правя?

Ирина, 15 г.

 

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Ирина!

Можете ли да ми кажете защо това момче се съобразява с мнението на приятелите си, които явно не Ви „одобряват“? ОК, и така да е – Вие също може да не „одобрявате“ някое от тях. Но това ли е целта на една връзка – постоянен опит за вслушване в чуждото мнение там, където не бива? Щом той е бил с Вас, значи, че е бил заради това, което сте като личност. Бих могла да кажа, че с право Ви е станало неприятно от това, което Ви е споделил. Но редно е било да поговорите с него, на четири очи, защото афектираността няма да Ви помогне особено много, да не кажа – никак. Разбирам, че сте се ядосала, но сте действала малко първосигнално.

Не мога да се ангажирам с оценка „кой крив, кой прав“, защото, от една страна, имате право да му се разсърдите, но – от друга, е трябвало, както казах, да поговорите с него. Разбирам, че след тази ситуация сте разговаряли. Не зная какво сте си казали, но явно е нямало резултат, щом все още сте разделени, а Вие продължавате да желаете да сте с него. Като че ли действате малко егоистично. Искате да си го върнете и да е само Ваш, а той дали желае това? Отстрани изглежда, че не. От това, което казвате, личи, че той е взел решението за себе си и не възнамерява да сте заедно.

Съветът ми е да не притискате това момче и да му обясните, че ще разговаряте само тогава, когато той наистина е готов да Ви изслуша. Вие също трябва да приемете неговата гледна точка и да понесете истината, каквато и да е тя. Но с едно намигване Ви казвам, че това момче има да работи върху себе си. Нека най-напред започне да слуша собствените си преценка и интуиция, без да обръща внимание непрекъснато на това какво мислят другите.

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top