Как да преодолеем занижената самооценка

самооценка Занижената самооценка е проблем, който може да засегне всеки. Тя не познава възрастови, полови или социални граници. Занижената самооценка може да ограничи нашата способност да изразим пълния си потенциал, да изградим здрави взаимоотношения и да достигнем персоналната си и професионална цели. За щастие, има стратегии, които могат да ни помогнат да преодолеем този проблем и да развием позитивен образ за себе си.

1. Осъзнайте и разберете проблема

Първата стъпка за преодоляване на занижената самооценка е да осъзнаем и разберем проблема. Занижената самооценка често се състои от негативни убеждения за себе си, които сме възприели и които ни спъват в живота. Анализът на тези убеждения и на това откъде идват, е ключова стъпка към съставянето на план за промяна.

2. Разбиване на негативните шаблони на мислене

Откриването и осъзнаването на негативните шаблони на мислене е важен етап за подобряване на самооценката. Постоянно повтарящите се негативни мисли за себе си могат да бъдат преодолени с практики като позитивно афирмация и когнитивно-поведенчески техники.

3. Поставяне на реалистични цели

Едно от най-важните неща, които можете да направите за подобряване на самооценката си, е да си поставяте реалистични и постижими цели. Когато постигаме целите си, почувстваме се компетентни и възприемаме себе си по-положително.

4. Използване на позитивните утвърждения

Позитивните утвърждения са мощен инструмент за преодоляване на занижената самооценка. Те са кратки, позитивни изречения, които се повтарят редовно, с цел промяна на негативните убеждения и навици на мислене.

5. Погрижете се за себе си

Погрижете се за себе си като правите нещата, които ви карат да се чувствате щастливи и ви помагат да се чувствате добре. Това може да включва да си отделяте време за почивка, за хоби, за разходки, за майндфулнес и т.н.

6. Позитивно обкръжение

Заобикаляйте се с хора, които ви подкрепят и ви уважават. Негативните взаимоотношения могат да вредят на вашата самооценка, докато позитивните могат да ви помогнат да се чувствате по-добре за себе си.

7. Получете професионална помощ:

Можете да получите професионална помощ от мен, психолог Людмила Боянова. При наличие на затруднения със самооценката прилагам индивидуален подход, чрез който да се изградят нови, здравословни шаблони на мислене и поведение и на по-позитивно себевъзприемане. Вие не сте сами в тази борба и аз ще ви подкрепя в процеса на подобряване на вашата самооценка и общото психическо здраве. 

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top