Психологически последици от избора да сте любовница

любовница Бъдещето като любовница на женен мъж може да изглежда зашеметяващо привлекателно и изпълнено с приключения на първо време, но реалността на тази роля може да носи със себе си множество психологически последици, които могат да оставят трайни следи върху емоционалното състояние на жената.

Изпитване на вина

Една от тежките психологически последици от битието на любовница е изпитването на вина. Сложността и непредсказуемостта на тази роля често носи със себе си болка, несигурност и в множество случаи, дълбока вина.

Много жени, които са в ролята на любовници, изпитват постоянно чувство на вина за участието си във връзка, която на практика нарушава семейството и щастието на някой друг. Тази вина обикновено произтича от осъзнаването, че техните действия могат да причинят болка на невинни хора, включително деца, съпругата и други членове на семейството на партньора им.

Вината, която любовницата изпитва, често се изразява и като самоосъждане. Те могат да се борят с убеждението, че са “лоши хора” заради своето участие в такъв тип изневяра и могат да развиват враждебно отношение към себе си, което в крайна сметка може да подкопае тяхната самооценка и увереност.

Вината също може да се прояви чрез чувство на страх и тревожност. Любовниците често живеят с постоянен страх от разкриване, което може да изложи на показ тяхната “вина” и да причини още повече болка и разруха. Тази тревожност може да доведе до стрес и психически напрежение, които също могат да имат отрицателни последици за тяхното психично здраве.

Емоционална несигурност

Един от най-подценяваните, но мощно присъстващи аспекти на битието на любовница е емоционалната несигурност. Тази несигурност е резултат на множество фактори, включително несигурността относно бъдещето на връзката с женения мъж, страха от отхвърляне и вътрешния конфликт между желанието за по-голяма близост и реалността, че това може да не бъде възможно. Любовницата може да се стреми към по-дълбока емоционална връзка с партньора си, но постоянната сянка на съпругата или семейството на партньора им може да доведе до постоянно чувство на неудовлетвореност и стремеж.

Характерно за изневярата е, че може да бъде преходна и участието в подобно нещо е несигурна връзка по своята същност. Любовницата рядко знае какво може да очаква в бъдеще и дали връзката ще продължи или ще приключи. Понякога минават години без промяна. Мъжът си остава със семейството си, а любовницата му остава на стари години сама. Тази несигурност може да създаде значителна емоционална тревога и стрес.

Страхът от отхвърляне е още един важен аспект, който допринася за емоционалната несигурност. Любовницата може да се бори със страха, че ще бъде отхвърлена, ако партньорът й реши да предпочете своята съпруга или семейство и прекрати връзката си с нея. Този страх може да създаде постоянна тревога и несигурност.

Самота

Изолацията и отчуждението често са неприятен последващ ефект от битието на любовница. В ситуацията, когато жената е във връзка със женен мъж, тя може да се намира в позиция да трябва да скрива връзката си от семейството, приятелите и обществото като цяло.

Скриването на тази връзка често води до изолация, като любовницата се отклонява от своя обичаен социален кръг в опит да избегне неприятните въпроси за своя статут или потенциалното осъждане. Тази изолация може да бъде особено вредна, тъй като социалните връзки и подкрепата са критични за нашето психично здраве.

Също така, изолацията може да доведе до чувство на отчуждение. Любовницата може да се чувства отдалечена от останалите, като това чувство на отчуждение може да се задълбочи, ако връзката се разкрие и доведе до социално осъждане или избягване. Това може да бъде особено болезнено, когато жената няма достъп до подкрепа или съпричастност, които са жизненоважни за преодоляване на стрес и болка.

Така че, докато връзката може да носи известни емоционални удоволствия, изолацията и отчуждението, които тя често предизвиква, могат да имат сериозни и дългосрочни последствия за психично здраве. Тези последствия могат да включват увеличаване на стреса, анксиозност, депресия, намаляване на самооценката и други. 

Ниска самооценка

Психологическият стрес от битието на любовница може да бъде постоянен и уморителен. Жената може да се чувства като “тайната” или “скритата” част от живота на своя партньор, което може да доведе до усещане за несигурност и незначителност. В такива ситуации, любовницата може да се бори с чувството, че не е достатъчно добра или че е “втора”, което може да увреди нейната самооценка. Това, от своя страна, може да навреди на нейното самочувствие и самоувереност, които са ключови фактори за психичното здраве.

В тази роля, жената също може да се справя с чувството, че не е в състояние да постигне по-дълбока, по-значима връзка. Това може да бъде особено вредно, тъй като любовните връзки, които не могат да се развият в пълна степен, често довеждат до чувство на незадоволство и неуспех, което също може да навреди на самооценката. И в крайна сметка могат да доведат до дългосрочни проблеми със самочувствието и самоувереността. 

Нарушено доверие в мъжете

Битието на любовница често води до изграждането на шедьовър от несигурност, лъжи и предателство, което може да има дългосрочни последици върху способността на жената да доверява на мъжете в бъдещи романтични връзки. Предателството, което е вътрешно и външно, може да бъде разрушително за вярата в истината и честността на мъжете във връзката.

За жената, която е любовница, нейната връзка с женения мъж обикновено се характеризира с лъжи, тайни и предателство. В резултат на преживяното, дори най-накрая да жененият мъж да се разведе и да заживее с нея, то жената може да се започне да се бори с липсата на доверие. Защото избраникът й е изневерил на предишната си жена, лъгал я е. Какво му пречи да повтори същото и с нея? Какво пречи на кой да е мъж да се държи така с нея и да лъже и предава? От тук до прекомерната ревност крачката е малка. А прекомерната ревност е разрушила не една и не две връзки.

В заключение може да се каже, че въпреки че всички тези последици не се отнасят за всека жена, която е била любовница, те представляват често срещани психологически предизвикателства, които могат да произтекат от тази роля. Тези последици могат да се избегнат.

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

 

Scroll to Top