Влиянието на навлизането на изкуствен интелект върху човешката психика

интелект Макар и изкуственият интелект (ИИ) да е все по-присъщ в нашия ежедневен живот, разбирането на неговите потенциални последствия върху човешката психика все още е предмет на изследвания. От една страна, ИИ може да внесе значителни положителни промени, но от друга – може да създаде нови предизвикателства и проблеми. Нека разгледаме как изкуственият интелект въздейства върху различни аспекти на човешката психика.

Повишаване на продуктивността и сблъсък със стреса

Изкуственият интелект (ИИ) и машинното обучение са вече в сърцевината на много от технологиите, които използваме всеки ден. Те включват всичко от алгоритмите в социалните медии, които определят какво да виждаме, до съветниците за гласово активиране в нашите телефони и домове. Изкуственият интелект също така и вече допринася за подобряване на ефективността на работното място и във всекидневния живот чрез автоматизация на рутинни задачи и предоставяне на персонализирани препоръки и асистенти. Това може да освободи време за по-творчески и изпълнени със смисъл дейности, които допринасят за нашето добро самочувствие.

Въпреки това, навлизането на изкуствения интелект на работното място може да доведе и негативни емоционални реакции, като например увеличаване на стреса и тревожността от несигурността, свързана с бъдещето на някои професии. Въпросът за бъдещата безработица се представя като значителен проблем от някои медии, които обаче предлагат само трагедизиране. Изход всъщност има и сме го ползвали не веднъж по протежение на цялата човешка история. 

Като аналогия, можем да си припомним въвеждането на автомобилите. Докато в миналото конете са били основно транспортно средство, то с развитието на автомобилната индустрия, професията на конярите бавно изчезва. Въпреки това, че тази професия отмря, се създадоха много нови възможности за работа – от механици и инженери до водачи на автомобили и таксиметрови шофьори. 

Ето защо и сега е необходимо да се заложи на обучението във връзка с развитието на изкуствения интелект и откриването на нов тип работни места. Подготвянето на работната сила за бъдещи технологични промени е от жизненоважно значение за управлението на тези предизвикателства и за облекчаване на “технологичния стрес”, който много хора могат да изпитват.

Взаимоотношенията с машините

Много от нас вече сме запознати с взаимодействието с изкуствен интелект в ежедневния си живот – от гласови асистенти като Alexa или Siri, до чат ботове и езикови модели и други. Ние продължаваме да развиваме и подобряваме тези технологии, те стават все по-човешки държащи се в своята комуникация, което създава интересни възможности и предизвикателства за нашите психически възприятия и отношения.

Една от ключовите промени е, че изкуственият интелект сега може да анализира и реагира на човешкото поведение по начини, които съвсем до скоро бяха немислими. Това да разговаряме с машини, които не само отговарят на нашите въпроси, но също така предсказват нашите нужди, може да промени начина, по който общуваме и взаимодействаме не само с технологията, но и един с друг.

Изследвания показват, че хората могат да създават емоционални връзки с изкуствения интелект, особено ако машината има антропоморфни или човекоподобни характеристики. Това може да има положителни страни, като повишаване на удовлетворението от потребителския опит, но също така може да представлява и риск.

Например, възможно е да се стигне до прекомерна връзка с тези системи, което може да доведе до изолация от реалния човешки контакт. Също така, въпросът със сигурността на личните данни към момента е на дневен ред – колко много информация да споделяме с машините и как те могат да я използват.

Така че, докато продължаваме да вървим напред в епохата на ИИ, е важно да бъдем внимателни как тези технологии въздействат върху нашите взаимоотношения, нашите емоции и най-вече нашата психика.

Етически въпроси

Възникват и етически въпроси свързани с използването на изкуствения интелект. Как би трябвало да се отнасяме към машини, които може да изглеждат и се държат все по-човешки? Как да балансираме между удобствата на персонализирани ИИ услуги и опазването на нашата лична сигурност и автономия?

Развитието на изкуствен интелект носи със себе си нови и неочаквани проблеми, които стават все по-актуални. Един от последните примери за това е случаят в САЩ, където беше обявен брак между виртуален мъж, създаден с помощта на ИИ, и реална жена. Този случай повдига сериозни въпроси за социалната динамика и значението на такъв тип отношения.

Един от аспектите, които трябва да бъде разгледан, е дали е възможно и етично да се признае брак на човек с изкуствен интелект. Това включва размисъл за значението на брака като институция и за това как изкуственият интелект може да промени нашите възприятия за него.

Също така, експерти, сред които и д-р Дейвид Леви, предполагат, че в недалечното бъдеще законодателството ще се адаптира към тези нови реалности и ще допусне подобни бракове. Това обаче е изключително сложен въпрос, тъй като включва не само технологични, но и морални, социални и културни аспекти.

Трябва също така да се запази човешкото достойнство и автономността на личността, докато се използват и развиват нови технологии. На този етап, обществото е пред нуждата да преосмисли и предефинира отношенията и нормите, които са в основата на нашата култура и общество, за да може да интегрира по-ефективно и безопасно новите технологии в нашия ежедневен живот.

Може да се обобщи, че потапянето в света на технологиите е вълнуващо пътуване. Технологичните иновации и изкуственият интелект обещават да променят не само начина, по който живеем и работим, но и начина, по който мислим за себе си и за света около нас. При това пътуване обаче, е важно да продължим да задаваме въпроси и да обсъждаме как можем да използваме тези технологии.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top