Изневяра – как да се справим

Изневяра Изневяра – това е едно от най-болезнените преживявания, с които може да се сблъска човек в личните си взаимоотношения. Откриването на предателство от страна на партньор може да бъде съсипващо. Важно е да се осъзнае, че не винаги е правилно или възможно да се прости и да се върне старото доверие. Ето няколко стъпки и принципи за справяне с изневярата по здравословен начин.

1. Отделяне на време за преосмисляне

Първо, е важно да отделите време за преосмисляне на случилото се. Емоциите могат да бъдат замъгляващи трезвата преценка, така че е важно да дадете време на себе си да обмислите ситуацията без да бързате да вземате решения.

2. Комуникация и изясняване на позициите

След като емоциите са по-уравновесени, е важно да има откровена комуникация с партньора. Трябва да се изясни дали партньорът, който е извършил изневяра, има искрено желание за промяна и възстановяване на връзката. Или си е с нагласи, че може да манипулира (личи при опити за прилагане на газлайтинг и други техники за манипулация, обвинения по Ваш адрес за изневярата, фалшиви обещания и други подобни), т.е. няма желание да се промени.

3. Оценка на готовността за промяна

Ако изневерилият партньор не изразява искрено намерение за промяна и не е ангажиран с конкретни действия по възстановяването на връзката, тогава може да е по-добре да се обмисли прекратяването на връзката. Доверието е основна стъпка във всяка връзка, редом с любовта и ако то не може да бъде възстановено- любовта няма как да е здравословно чувство, щом е едностранна. И когато положението е такова, това е индикатор за несъвместимост.

4. Грижа за себе си и своите нужди

При изневяра, е изключително важно да обръщате внимание на своите емоционални и физически нужди. Емоционалната травма може да бъде силна.

5. Получете професионална помощ

Справянето със последиците от изневярата не е лесно, но е възможно. Важно е да не пренебрегвате емоциите и чувствата си. Всяка ситуация е различна и е необходим индивидуален подход. Можете да получите професионална помощ от мен, психолог Людмила Боянова.

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top