Пренебрегване в детството – дългосрочни последици

пренебрегване Пренебрегването в детството е сериозен проблем, който може да остави дълготрайни последици върху психиката. Взаимоотношенията и взаимодействията, които децата изпитват в ранните си години, са критични за тяхното социално, емоционално и когнитивно развитие. Пренебрегването може да остави дълготрайни следи, които да продължават да въздействат върху психическото здраве и след достигане на възрастта за пълнолетие. Изпитаното пренебрегване може да формира основата на различни психологически проблеми и нарушения в поведението, които могат да се проявят по-късно в живота.

Дефиниция: физическо и емоционално пренебрегване

Пренебрегването в детството обикновено се дефинира като отсъствието на основните физически, емоционални и образователни потребности на детето.

Физическото пренебрегване може да включва недостатъчно хранене, липса на подходящо облекло, неосигуряване на медицинска помощ при болест или травма или недостатъчна хигиена.

Емоционалното пренебрегване, от друга страна, е трудно за засичане, тъй като външните признаци често липсват. То включва липса на емпатия, на емоционална подкрепа, внимание и насърчение. Децата, изложени на емоционално пренебрегване, често се чувстват незабелязани, нежелани и незначителни.

Освен това, пренебрегването може да включва и липса на подходящо образование и стимулация на ума, което води до забавено когнитивно развитие.

Нарушено приспособяване към стрес

Едно от основните въздействия на пренебрегването в детството е увреждането на способността на индивида да се справя със стрес. Това може да доведе до по-високи нива на тревожност и депресия като възрастни.

Хората, които са преживели пренебрегване в детството, често показват нарушено приспособяване към стрес. Те може да реагират прекомерно силно на стресови ситуации или да имат трудности да се успокоят след като стресът е преминал. Това може да доведе до хроничен стрес, който пък е свързан с редица здравословни проблеми от психосоматично естество.

В контекста на психологията, това нарушено приспособяване може да води до развитието на негативни справящи стратегии, като избягване, отричане или самонараняване, а също и като самосаботиране. Тези стратегии могат да предоставят временно облекчение от стреса, но обикновено са саморазрушителни и неефективни в дългосрочен план.

Въздействие върху междуличностните отношения

Хората, които са били пренебрегнати като деца, често се борят да установят и поддържат здравословни взаимоотношения. Те могат да се чувстват несигурни във връзките си, да избягват интимност или да се борят с проблеми като зависимост и кодепендентност.

На първо място, пренебрегнатите деца често развиват нарушена привързаност, което води до борби във връзките през целия живот.

Те могат да се чувстват несигурни във връзките си, страхувайки се от отхвърляне или изоставяне. Това може да ги накара да избягват интимността или да се борят за създаване на здравословни граници. Такива хора могат да се възприемат като недостатъчно ценни или достойни за любов и внимание, което може да подхранва ниска самооценка и проблеми с самоизразяване.

На второ място, пренебрегваните деца могат да развият модели на зависимост и кодепендентност във връзките си. Зависимостта може да се прояви в прекомерно опиране на други за самоутвърждаване или емоционална подкрепа. От друга страна, кодепендентността може да включва прекомерно грижовно поведение, с което се опитват да „поправят“ или „спасят“ другите, често за сметка на собствените си нужди.

Себенеглижиране и ниска самооценка

Пренебрегването в детството не само допринася за негативния образ на света, но и може да оформи негативен образ за себе си у възрастния. Той/тя може да се чувстват незаслужаващи любов, незначителни или неспособни. Тези негативни убеждения за самия себе си могат да пречат на формирането на здравословни отношения, професионален успех и общо лично удовлетворение.

Себенеглижирането е един общ начин, по който ниската самооценка се проявява. Това може да включва лоши здравни навици като недостатъчно хранене, пренебрегване на личната хигиена, несъобразено пиянство или употреба на наркотици.

Себенеглижирането може също да се прояви в пренебрегване на физическата и емоционална грижа за себе си, като игнориране на медицински състояния, избягване на психическо здраве или насочване към токсични връзки.

Всички тези проблеми се създават и поддържат от ниската самооценка и негативните убеждения за самия себе си, които произтичат от пренебрегването в детството. 

Трудности в регулацията на емоциите

Саморегулацията е способността на човек да контролира своите емоции и поведение, особено в стресови ситуации или ситуации с предизвикателства. Възрастните, които са били пренебрегнати като деца, често имат трудности с това важно умение. Те могат да имат проблеми с управлението на гняв, страх и други негативни емоции, което може да доведе до нестабилност и несигурност в техния ежедневен живот.

Въпреки че тези трудности в саморегулацията могат да се проявят по различни начини, те често включват внезапни емоционални изблици, импулсивно поведение, ниска толерантност към стрес и други. Тези проблеми могат да засегнат междуличностните отношения, професионален успех и общото качество на живота на възрастните, които са били пренебрегнати като деца.

Получете подкрепа

Можете да работите за преодоляване на проблемите, резултат от пренебрегването в детството с мен, психолог Людмила Боянова.

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top