Психология на изневярата

изневярата Изневярата, без съмнение, е един от най-разрушителните елементи във всяка романтична връзка или брак. Въпреки това, изневярата се случва по-често, отколкото бихме искали. За да разберем защо тя се случва, е важно да разгледаме психологията зад изневярата.

~ Личност и психология

Едно от основните обяснения за изневярата е свързано с личностните черти на индивида. Разбирането на психологическите фактори, които допринасят за изневярата, може да ни помогне да разберем защо някои хора избират да изневерят.

  1. Ниска самооценка: Хората с ниска самооценка често се борят с чувството си на ниско самочувствие и могат да търсят външно потвърждение, за да се чувстват добре за себе си. Изневярата може да им предложи временно облекчение от тези чувства, като им осигури внимание и възхищение от друг човек.

  2. Недостатъчно развити емоционални умения: Хора, които не могат да изразят или да се справят с емоциите си ефективно, могат да използват изневярата като начин да се справят с негативни чувства като стрес, ангажимент или недоволство от връзката.

  3. Импулсивност: Импулсивните хора действат преди да помислят за последствията. Те могат да изпитват затруднения при контролирането на желанието си да изневерят, особено когато са изправени пред изкушение.

  4. Нерешени психични проблеми: Хората с нерешени психични проблеми, като например травми от детството, стрес и други, могат да използват изневярата като начин да се справят с тези проблеми. Изневярата може да предостави временно облекчение.

  5. Нереалистични очаквания: Хората, които имат нереалистични очаквания за това как трябва да изглежда връзка или брак, могат да изневерят, когато тези очаквания не се сбъднат с партньора им. Те могат да търсят “идеалната” връзка или партньор извън своите настоящи взаимоотношения.

Трябва да се отбележи, че въпреки че тези фактори могат да увеличат вероятността за изневяра, те не са определящи. Много хора с тези характеристики никога не изневеряват. Всеки е отговорен за своите действия и избори, включително за решението дали да изневери.

~ Несигурност и емоционална неудовлетвореност

Несигурността и емоционалната неудовлетвореност често са двигател за изневяра. Тези чувства могат да се проявят от множество причини и обикновено са свързани с дълбоки проблеми в отношенията или с лични борби.

  1. Несигурност: Несигурността може да изникне от много източници, включително недостатъчното самочувствие, проблеми в отношенията или тревожност. Човек може да изневери, когато е несигурен в себе си или във връзката си, като търси външно потвърждение на стойността си. Това може да бъде особено вярно за хората, които са зависими от одобрението на другите или които не могат да се справят със страха от отхвърляне или самота.

  2. Емоционална неудовлетвореност: Хора, които не се чувстват емоционално удовлетворени в отношенията си, могат да търсят това удовлетворение извън връзката. Те могат да се чувстват недоволни, ако не получават достатъчно внимание или подкрепа от своя партньор. Емоционалната неудовлетвореност също може да се появи от недостатъчна комуникация, разногласия или конфликти в отношението.

  3. Несигурност във връзката: Несигурността във връзката е особено значима. Ако човек се чувства несигурен относно бъдещето на връзката, той може да изневери като начин да се защити от възможна болка или разочарование. Това може да се случи, например, ако партньорът е дистанциран, неясен относно своите чувства или ако в отношението има постоянни конфликти и несъгласия.

Важно е да отбележим, че независимо от несигурността и емоционалната неудовлетвореност, изневярата не е единствената или най-здравословната реакция.

~ Бягство от рутината и възприемане на риска

  1. Търсене на бягство от рутината: Изневярата може да бъде привлекателна за хора, които търсят нови и вълнуващи изживявания, особено ако техните настоящи отношения са станали предвидими или рутинни. Човек може да изневери, за да изпита тръпка от новата връзка или за да усети емоционално и физическо вълнение, което липсва в настоящата връзка.

  2. Възприемане на риска: Изневярата включва значителен риск, като разрушаване на връзката, загуба на доверие и потенциално нанасяне на болка на партньора. Хората, които са склонни да вземат рискове или които изпитват вълнение от опасността или от границата на забраненото, може да бъдат по-склонни да изневерят. От друга страна, хората, които страхуват от последствията и предпочитат стабилност, вероятно ще избегнат изневярата.

  3. Манипулативност: Човек може да изневери, ако е достатъчно уверен, че няма да бъде хванат. Това включва уменията и способността да манипулира, да скрива и да лъже, както и вярата, че е достатъчно хитър или умен, за да избегне разкриването.

  4. Приоритизация на моментните желания: Някои хора могат да изневерят, защото дават приоритет на моментните си желания или на удоволствието пред дългосрочната стабилност на връзката с техния партньор. Това може да включва невъзможността да се справят с изкушението или да се съпротивляват на моментните желания.

Отново е важно да отбележим, че тези фактори могат да обяснят изневярата, но в никакъв случай не я оправдават. Всеки има отговорността да управлява своите действия и да прави избори, които уважават и ценят чувствата на другите.

~ Социални и културни влияния

Социалните и културни норми и очаквания може също да играят роля в изневярата. Често в обществото се наблюдава стремеж да се оправдава изневярата, но чрез прилагане на двойни стандарти. Ако изневерилият е мъж, обикновено на това се гледа по-толерантно, отколкото ако жена си позволи същото поведение.

Личните убеждения, а също и личностните характеристики, които са формирани от семейството, приятелите и обществото и те също могат да влияят върху това дали ще се изневери или не.

Може да се обобщи, че изневярата е сложен феномен, който включва много фактори. Понякога тя е резултат от лични проблеми или неудовлетворени потребности, друг път е породена от стремежа към търсене на нова тръпка или социално наложени стойности. 

Важно е да се помни, че разбирането на психологията на изневярата не я оправдава по абсолютно никакъв начин. Изневярата е винаги нараняващо и неблагоприятно действие, което се отразява неблагоприятно на всички участващи.

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top