Сомнилоквия – защо говорим по време на сън

Сомнилоквия Сомнилоквия, известна още като говорене по време на сън, е състояние, което засяга хората в различни етапи на живота им. Въпреки че говоренето по време на сън е по-често при децата, то може да започне за първи път и в по-късни години. Характеризира се с разнообразни форми, от бърборене до дълги и сложни диалози. Това поведение обикновено не е опасно и често се игнорира, но когато става прекалено често или води до нарушено качество на съня, може да е необходимо да се потърси лекар.

Причини за сомнилоквията:

Сомнилоквията, или говоренето по време на сън, може да се дължи на множество фактори, включително:

  1. Стрес: Това е една от най-честите причини за сомнилоквия. Особено тежки периоди от стрес или умора могат да доведат до говорене по време на сън.

  2. Несвързани със съня здравословни състояния: Някои заболявания като тревожност, депресия и фебрилни състояния също могат да водят до сомнилоквия.

  3. Наследственост: Сомнилоквията може да бъде наследствена. Ако родители или близки роднини страдат от състоянието, има вероятност и техните деца да го наследят.

  4. Употреба на алкохол и някои лекарства: Употребата на алкохол и определени видове лекарства може да увеличи вероятността от говорене по време на сън.

  5. Недоспиване: Хората, които не спят достатъчно, могат да бъдат по-склонни към сомнилоквия.

  6. Други сънни разстройства: Сомнилоквията може да се свърже и с други сънни разстройства като нощни страхове, кошмари, сънна апнея, нарушения на ритъма на съня или нощна енуреза.

  7. Някои заболявания на нервната система: Заболявания като Паркинсонова болест, неврологични нарушения и мигрени могат също да допринесат за появата на сомнилоквия.

Какво казва науката?

Според научните изследвания, сомнилоквията често се случва по време на периоди на преминаване от един етап на сън към друг, най-често от дълбок сън към повърхностен сън. В тези периоди, човек може да бъде частично буден и частично в сън, което позволява на мозъка да продължи да създава мисли, докато говорните мускули остават активни.

Нужно ли е специфично лечение: 

В редки случаи се налага лекар да назначи медикаментозно лечение. Съществуват различни методи за облекчаване на симптомите, включително изменения в режима на сън и справяне със стрес, които можете да обсъдите с мен, психолог Людмила Боянова, като се възползвате от заявка за онлайн консултация от тук:  КЛИК

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top