Любовницата: психологически профил и мотивация

Любовницата Въпреки социалните табута и морални ограничения, любовницата е вековен феномен, който продължава да съществува в нашето общество. Понякога осъждана, често неразбрана, образът на любовницата поражда много въпроси, особено в областта на психологията. Какъв е психологическият профил на любовницата и какво я мотивира да заема тази роля?

Психологически Профил: 

Възможните причини в психологически аспект за това една жена да избере да стане любовница на женен мъж може да варират значително. Ето само някои от тях:

Ниска самооценка

Когато говорим за ниска самооценка, често имаме предвид липсата на увереност в собствените качества и ценности. Жената, която става любовница, може да изпитва трудности в установяването на здравословни отношения и да търси връзка, в която към нея не се предявяват високи очаквания. Тази ниска самооценка може да произтича от различни фактори, включително детски травми, предишни неуспешни връзки или социално налагани стандарти за красота и успех, с които тя се чувства неспособна да се съобрази. Желанието за признание и внимание от мъж, който е в друга връзка, може да бъде свързано с липсата на самоуважение у любовницата и потребността да се почувства нещо повече, като тайно си мисли, че започвайки връзка със семеен мъж, е “победила” съпругата му.

Недостатъчна емоционална зрелост

Емоционалната зрелост е способността на човека да управлява своите емоции, да се справя със стрес, конфликти и да участва във взаимоотношения с отговорност. Недостатъчната емоционална зрелост може да се прояви в неспособността да се установят и поддържат дългосрочни връзки, уклон от задължения и трудности в комуникацията. В случая с любовницата, това може да се изрази в предпочитание към тайни връзки, които не изискват от нея да се ангажира с всичките сложности на откритите отношения. И съответно отпадат задълженията, които идват със сериозната връзка.

Високо ниво на емоционална зависимост

Емоционалната зависимост се характеризира с прекомерната нужда от внимание, одобрение и емоционална подкрепа от партньора. Любовницата може да бъде толкова обвързана с мъжа, с когото е в отношение, че това да я прави неспособна да взема решения, които да отговарят на нейните интереси и благосъстояние. Това може да доведе до изпитване на силна тревога, когато партньорът не е наличен, и да се получи зависимост от връзката, за да се изживее самоутвърждаване и щастие.

Мотивация:

Но каква е мотивацията зад тези характеристики и поведение?

Първо, любовницата може да бъде въвлечена в такъв тип връзка заради наличието на някаква емоционална празнина в нея. Тя може да търси любов, внимание или признание, които не е в състояние да получи от други източници.

Второ, има случаи, в които жената може да не е наясно със статуса на връзката, или може да бъде заблудена от партньора си. В такъв случай, тя може да се въвлече в отношението, без да е напълно осведомена за неговия характер.

Трето, амбицията и стремежът към социален статус също могат да играят роля. Любовницата може да вижда връзката като средство за постигане на материални или социални ползи.

Може да се обобщи, че ролята на любовницата е сложна и едновременно с това- противоречива. Основните характеристики на психологическия профил на любовницата включват често ниска самооценка, емоционална зависимост и липса на емоционална зрелост. Мотивите могат да бъдат разнообразни – от търсене на любов и признание до стремежи към материални или социални ползи.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top