Възпитание на деца без зависимост от екранни устройства

екранни Бъдещето принадлежи на технологии и на екранни устройства, а миналото няма да се върне. Така че, ако се лишават децата от достъп до технологии, това директно може да ги остави без препитание един ден. Дори в София вече има заведение (сладкарница), където се сервира от роботи. Това ще рече, че постепенно машините ще заменят ръчния труд, извършван към момента без изискване за технологична грамотност. И че този процес е започнал не само по света, а и в България също.

Очаква се единствено да се засили употребата на екранни устройства, на роботи и на AI във всяка една сфера- от ежедневието до работното място. Поради тази причина, за да не стоят безработни в бъдещето, децата следва да се възпитават като технологично грамотни. 

Но тук изниква въпросът как да се възпитат децата така, че да растат технологично образовани, а не да растат като зависими от екранните устройства. Ето някои правила, които родителите могат да приложат за предотвратяване на зависимост от екранни устройства при децата.

1. Определете времеви ограничения:

Заложете ясни времеви рамки за това, колко време децата могат да прекарват пред компютъра. Много родители се възползват от опциите на самите устройства за родителски контрол- инсталират съответния специализиран софтуер. Създават детски акаунти. Настройват различни опции, включително т.нар. “Screen time” , която задава рамки за времето, прекарвано от детето пред устройството.

Безопасното екранно време варира в зависимост от възрастта на децата. Ето разпределението на екранно време по възрасти, съобразено с препоръките на експерти като Американската академия по педиатрия (AAP):

0-18 месеца

В този период е препоръчително бебетата да не са изложени на екранни устройства, с изключение на видео разговори.

18-24 месеца

Ако решите да представите дигитални медии на вашето дете, започнете бавно и се фокусирайте върху интерактивни и образователни съдържания, които можете да споделите заедно. Ограничете екранното време до 15 минути дневно.

2-5 години

Препоръчва се да се ограничи екранното време до 1 час на ден. Отново, избирайте качествени образователни програми и се ангажирайте с децата си по време на гледането. 

6-12 години

В този период, експертите препоръчват не повече от 2 часа на ден за забавления на екранни устройства. Също така, обръщайте внимание на качеството на съдържанието и въздействието му върху детето. 

13-18 години (тийнейджъри)

За тийнейджърите е важно да развиват автономни навици за управление на екранното си време. Препоръчва се да се ограничи екранното време до 2-3 часа на ден, но отново е също толкова важно да се фокусирате върху качеството на съдържанието и да поддържате отворен диалог с тях относно техните медийни навици.

Важно е да се отбележи, че “екранно време” не включва само времето, прекарано в забавление, но също и времето, което децата използват за учене и образование. Особено в съвременния свят, където технологиите са тясно свързани с образованието, е важно да се разграничава забавлението от учебните активности пред екранни устройства.

2. Изберете подходящо съдържание:

Избирайте съдържание, което е подходящо за възрастта на детето и което стимулира неговото творчество, логическо мислене и координация, вместо игри с насилие или неподходящо съдържание. 

3. Създаване на баланс в активностите:

Насърчавайте децата да участват в различни активности извън компютъра или телефона, като спорт, изкуства, четене и други хобита, които допринасят за тяхното физическо и умствено развитие.

4. Осигуряване на социално взаимодействие:

Насърчавайте детето си да участва в социални дейности с приятели и семейството. Това помага на децата да развиват социални умения и да станат по-адаптивни към реалния свят.

5. Говорете относно последствията:

Разговаряйте с децата си относно рисковете и последствията от прекомерната употреба на компютърни игри. Обяснете им важността на балансиран живот.

6. Бъдете пример:

Децата често копират поведението на своите родители. Ако вие самите прекарвате разумно време пред компютъра и имате балансиран живот, това ще послужи като добър пример за тях.

7. Наблюдавайте и комуникирайте:

Бъдете нащрек за промени в поведението на детето, които могат да се дължат на прекомерна употреба на компютърни игри. Комуникирайте редовно с детето си и изразявайте интерес към неговите дейности.

Следвайки тези правила, родителите могат да помогнат на децата си да се наслаждават на екранните устройства и на компютърните игри по здравословен и балансиран начин, без да падат в капана на зависимостта.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top