Съзнание под обсада: Хипноза и манипулация

хипноза Използването на хипноза с цел манипулация е действие, което е категорично противоречащо на научната етика и моралните норми. Всяка употреба на знания и техники, които злоупотребяват с уязвимостта на хората или въздействат върху тяхното поведение и възприятие без тяхното информирано съгласие, представлява сериозен етичен проблем. Науката и професионалните практики, включително и тези в областта на психологията и медицината, трябва да се основават на принципите на уважение към автономията, достойнството, правата и здравето на хората, а не да служат за манипулация или контрол. И все пак, въпреки че тя се използва с благородни цели от психолози и лекари, хипнозата също може да бъде използвана като механизъм за управление и манипулация на съзнанието, като правило от самоуки лица. Ето защо в този материал ще се разгледа и тази тъмна страна на хипнозата с акцент и върху самозащитата.

Какво е хипноза?

Хипнозата е процес, при който хипнотизатор използва редица вербални или невербални команди и техники с цел да постави друг човек или хора в трансово състояние. Трансът е психическо състояние, което се характеризира с по-висока концентрация и фокус, а също и повишена податливост на внушения.

Хипнозата като инструмент за манипулация

Същите техники, които позволяват на хипнозата да бъде използвана за добро, могат да бъдат използвани и за манипулация на съзнанието. Ето някои начини, по които това може да се случи:

Манипулация на спомените

В трансово състояние, индивидите са по-податливи на внушения и могат да бъдат подведени да вярват в измислени спомени или да променят своите спомени по начин, който да е угоден на манипулатора. Това често се използва примерно за уж “връщане в минал живот” и други типове измами.

Социален контрол

Хипнозата може да бъде използвана за укрепване на социални вярвания и стереотипи, като по този начин се оказва влияние върху мненията и поведението на групи хора. Примерно, но не само, лидер на култ може да използва подобни техники, като част от ритуалите, прилагани от последователите му. В резултат те стават дълбоко убедени в неверни твърдения, които са удобни на култа, а също така и често олекват от към пари, имоти в полза на култа.

Манипулация на решенията

Хипнотизаторите могат да използват техниките си, за да внушат на хората да вземат решения, които са в полза на манипулатора, дори ако тези решения са в ущърб на собствените интереси на индивида. Обикновено това е приложимо, когато има дисбаланс в информацията или уменията между хипнотизатора и този или тези, които ще са му целева група. Често се използва в политиката, но не само. Например може да го срещнете в магазина, където отивате да купите продукт от по-нисък ценови клас и след разговор с продавача сте така омаяни, че си тръгвате с нещо много скъпо и порядъчно ненужно.

Как да се защитим?

За да се защитим от манипулация чрез хипноза, е важно да бъдем осведомени и критични към информацията, която получаваме. Трениране на критическо мислене, поддържане на здравословен скептицизъм и овладяване на техники от сферата на автохипноза са сред начините, по които можем да укрепим съзнанието си срещу манипулация.

В заключение може да се каже, че хипнозата е мощен инструмент, който може да бъде използван както за добро, така и за манипулация. Акцентирам отново върху това, че описаните в материала възможни негативни употреби на хипнозата не отразяват сферата на нейната професионална употреба от психолози и лекари, където тя се прилага само и единствено за постигането на положителни цели. 

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top