Мъжки и женски газлайтинг: Различия и сходства

Газлайтинг Газлайтинг е форма на емоционална манипулация, при която един човек се опитва да накара друг да се съмнява в собствената си реалност, спомени или възприятия. Този термин се използва широко в контекста на междуличностни отношения, като той не познава полови бариери. Наблюдават се определени особености в начина, по който мъжете и жените често прилагат газлайтинг. 

Мъжки газлайтинг:

 

Доминиране и Авторитет

Мъжете, които използват газлайтинг, често се опитват да доминират и утвърдят себе си като авторитет. Те могат да използват силов език и да се опитват да подкопаят увереността на партньорката си, като например казват „Ти не знаеш какво говориш“ или „Това е извън твоята компетентност“.

Фокус върху Рационалността

Мъжкият газлайтинг често е фокусиран върху представата за рационалност и логика. Мъжете могат да опитват да представят партньорката си като „емоционална“ или „необективна“, като по този начин дискредитират нейните аргументи.

 

Женски газлайтинг:

 

Емоционална Игра

Жените, които прилагат газлайтинг, често се фокусират върху емоционалната игра. Те могат да използват тактики като игнориране, чувство за вина и емоционално шантажиране, за да манипулират партньора си.

Възползване от Стереотипи

Жените също може да се възползват от социални стереотипи за „чувствителност“ и „емпатия“, за да манипулират партньора си, като създават впечатлението, че са по-чувствителни или разбиращи.

Сходства:

 

Създаване на Съмнение

И мъжете, и жените, които използват този вид манипулация, се опитват да създадат съмнение в ума на партньора си относно неговата или нейната способност да разсъждава ясно.

Контрол на Перцепцията

Двата пола използват газлайтинг с цел контрол на перцепцията и възприятието на партньора си, като по този начин оказват влияние върху взаимоотношенията.

Може да се обобщи, че е важно да сме информирани относно различните форми на газлайтинг, които могат да се използват от мъжете и жените. Разпознаването на тези тактики е първата стъпка към защита срещу тях и изграждането на здрави, уважаващи отношения, базирани на взаимно доверие и уважение.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top