Хипнозата – митове и реалност

Хипнозата Хипнозата е научно обоснован феномен, който обаче е заобиколен от множество тайни и предразсъдъци. За някои тя е средство за справяне с определени проблеми, докато за други – източник на страхове и недоверие. Преди да разгледаме някои от основните митове около хипнозата и какво казва науката за тях, нека първо да изясним какво е това хипноза.

Същност на хипнозата

Хипнозата представлява изменено състояние на съзнанието, при което човекът преживява по-висока степен на фокус, релаксация и отвореност към внушения. Този процес често се сравнява с вглъбяването в книга или филм, когато околната среда избледнява и човекът се фокусира напълно върху изживяването, игнорирайки почти всичко останало. В състояние на хипноза, човекът е по-рецептивен към предложения и идеи, което позволява работа с несъзнателни убеждения и навици.

Важно е да се отбележи, че по време на хипноза, съзнанието не е изключено или неактивно. Хипнотизираният остава наясно с околната среда и може да контролира реакциите си. Хипнозата е сравнима с концентрирано, фокусирано внимание, в което човекът е по-отворен към промени в мислене и поведение. Това прави хипнозата ценен инструмент в психотерапията и за самопомощ (когато се ползва автохипноза). 

А сега нека да разгледаме най-често срещаните митове за хипнозата.

Мит 1: Хипнозата е свръхестествена сила

Много хора смятат, че хипнозата е свързана с магия или свръхестествени способности. В действителност обаче, хипнозата е психологически процес, който включва релаксация, концентрация и внушение. Тя е добре изучена от науката и се използва и в психологията, и в медицинската практика с доказани резултати, съвсем не чрез забъркване на магии.

Мит 2: Хипнотизираният човек загубва контрол над себе си

Много хора се страхуват от хипнозата, тъй като вярват, че ще загубят контрол над своите действия и ще трябва ултимативно да извършват някакво вменено им от хипнотизатира действие. Но всъщност, по време на хипноза се работи с безопасно трансово състояние, в което човекът си остава наясно с околната среда и може да избере дали да последва установките на хипнотизатора или не. Хипнозата използва техники, които повишават възприемчивостта към внушения, но не премахва способността за осъзнат избор. Така е прието да бъде от морална гледна точка. За повече успокоение на подлагащите се на хипноза, някои психолози / медици, които практикуват хипноза, записват сесиите си с видеокамера и предоставят записа, при поискване.

Мит 3: Хипнозата може да върне забравени спомени или предишни животи

Въпреки популярната вяра в този мит, хипнозата не е надежден метод за възстановяване на спомени. Тя може да предизвика усещане за яснота и детайлност на спомените, но често тези спомени са смесица от истински събития, фантазии и информация, получена след събитието. Така че използването на хипноза за възстановяване на спомени, особено в съдебни процедури, е неприемливо и неморално, тъй като не дава реална информация за миналото. Съответно хипнозата не връща спомени от минали животи или подобно и не служи за доказателство за съществуването на прераждане. 

Мит 4: Всеки може да бъде хипнотизиран

Въпреки че повечето хора могат да влязат в състояние на хипноза, има и такива, които са по-устойчиви към процеса. Способността на един човек да бъде хипнотизиран може да зависи от неговата личност, нагласа и опит с хипнозата. Някои хора просто се намират в състояние, при което им е по-трудно да се релаксират и да се отдадат на процеса.

Реалност: Как се използва хипнозата?

Хипнозата се използва за различни цели. Тя се използва широко в областта на психологията като метод за терапия и самоподобрение. Например, може да бъде използвана за модифициране на поведенчески модели и мисловни процеси. 

Също така, хипнозата може да играе ключова роля в подкрепата на личностното развитие и самосъзнание. Чрез упражнения в хипноза и автохипноза, хората могат да разработят по-добра саморегулация, да усвояват техники за управление на стреса и тревожността, да управляват страховете си, да насочват поведението си и да научат как да укрепят позитивните аспекти на тяхната личност. Може да се работи и по изграждане на по-добра самооценка и самоувереност, като се насърчават промени в нагласата и убежденията, които подпомагат личностния растеж.

Хипнозата също така може да бъде използвана за управление на болка, облекчаване на симптоми на анксиозни разстройства, лечение на зависимости, подобряване на съня и други. Тя се фокусира и върху постигане на релаксация и концентрация, които могат да помогнат на хората да се справят със стрес, болка и така нататък.

Може да се обобщи, че хипнозата е сложен и научно обоснован феномен, който е далеч от свръхестествените представи и страхове, които много хора имат. Тя е научно-изследван инструмент, който може да бъде използван за подпомагане в справянето с различни проблеми. Разбирането на разликата между митовете и реалността около хипнозата е важно за образован и отговорен подход към това интересно състояние на съзнанието.

Психолог Людмила Боянова е член на Българска асоциация по хипноза.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top