Безнадеждно влюбена

влюбена Писмото:

Здравейте, Мария!

Историята ми е малко объркана, но все пак ще я разкажа и ще се радвам да ми отговорите или да ми дадете съвет. Много съм влюбена в едно момче и проблемът е, че и най-добрата ми приятелка също е влюбена в него. Тя познава майка му, ходи у тях с родителите си, а аз само едно „Здрасти“ си казвам с него и наистина много ме боли.

Мисля си, че и той ме харесва, но ми се струва невъзможно. От една страна, пък си мисля, че е напълно възможно, но не мога да съм с него заради приятелката ми. Тя казва, че вече няма чувства към него, но я виждам как изтръпва, когато го види, и съм убедена, че още го харесва, а аз? Много страдам, искам да се самоубия, но знам, че това не е решението.

 Точно сега имам много проблеми, и не е само това момче, а и в училище, и само си обещавам, че ще започна отначало, но нищо не ми се получава, защото просто нямам сили, но и не мога да продължавам така, много страдам и когато си представя усмивката му, изтръпвам и ми става гадно, че не мога да го имам.

Може би за първи път се влюбвам така и искам да го кажа на някого, но няма на кого, защото ще нараня приятелката си, ако й кажа, че сме влюбени в едно и също момче.

Искам да Ви попитам как да разбера дали той има някакви чувства? Няма да говоря с него за това, защото нещата са сложни.

Анелия, 17 г.

 

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Анелия!

У Вас се „заражда“ едно вътрешно усещане като: „Ако не е мой, не знам какво ще правя, ще се самоубия!“. Поемете дълбоко въздух и внимателно прочетете отговора ми.

Не е много трудно да разберете дали някой Ви харесва. Това донякъде е и интуитивно. Сигурна ли сте, че приятелката Ви вече не харесва това момче? Ако е така, тогава какво може да Ви спре да провокирате началото на една връзка между Вас и него? Недейте да си казвате, че няма да говорите с него, а защо просто не му се разкриете? Няма нищо лошо или срамно в това. Понякога човек осъзнава, че не може да пази в тайна чувствата си към някого вечно.

Представете си, че му го казвате. Нормално е и да се притеснявате от неговата реакция, затова е хубаво да имате придобити механизми за справяне в една ситуация, от която може да излезете и наранена. Даже и да стане така, продължете напред.

Другият вариант е да се опитате да се сближите с момчето. Имате ли общи приятели? Ако да, тогава бъдете по-често с тях например, за да сте и в една компания.

От друга страна, споделяте, че имате проблеми, които не са от любовно естество. Съветвам Ви да намерите „отдушник“, на когото да се доверите. Може да е дневник например – ето Ви един безпристрастен „слушател“.

Моят съвет е да осъществите директен контакт с психолог, за да продължите напред независимо какво ще се случи и да поработите върху нещата, които са проблем за Вас.

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top