Пълнеене от стрес чрез емоционално хранене

пълнеене Стресът често води до промени в хранителните навици и пълнеене с осезаемо увеличаване на теглото. Но как точно стресът води до “емоционално хранене” и какви са причините за това? Нека да разгледаме по-детайлно:

1. Хормонални промени

Когато сме изложени на стрес, тялото ни генерира хормона кортизол. Кортизолът съдейства за освобождаването на глюкоза в кръвта за бърза енергия и стимулира апетита след приключване на стресовата ситуация. Това може да води до прекомерно консумиране на храна след периоди на стрес.

2. Емоционално хранене

Стресът често води до така нареченото “емоционално хранене” – консумиране на храна за справяне с негативни емоции или стрес. Храната често служи за временно утешение, но не решава основните проблеми, свързани със стреса и може да доведе до увеличаване на теглото.

3. Нередовно хранене

Стресът може да доведе до нередовно хранене и пропускане на ядене. Това може да доведе до прекомерен глад и в последствие и до прекомерно хранене, когато накрая се стигне до това да се яде.

4. Лош сън и умора

Стресът може да пречи на здравословния сън, което от своя страна може да доведе до увеличаване на апетита и желанието за висококалорична и високовъглехидратна храна.

5. Ниското ниво на физическа активност

Стресът може да намали желанието за физическа активност или упражнения. Физическата неработоспособност, съчетана със стресово хранене, може да води до увеличаване на теглото.

Разбирането на причините за увеличаването на теглото при стрес е първата стъпка към обръщането на тенденцията и възстановяването на контрола над вашето здраве и тегло. С помощта на тези познания, можем да изградим стратегии за справяне със стреса и поддържане на здравословен начин на живот.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top