Медитацията – научни подходи към древните практики

МЕДИТАЦИЯТА Медитацията е древна практика, която се използва за промяна на състоянието на съзнанието, намаляване на стреса, подобряване на менталното здраве и самоусъвършенстване. В последните десетилетия, изследванията на медитацията се съсредоточават върху нейните невропсихологични аспекти, които ни позволяват да разберем как тези практики влияят на нашия мозък и когнитивни функции.

По-известни видове медитация и невропсихологични ефекти

Съществуват различни видове медитационни практики, като две от най-широко изследваните са:

  1. Съзерцателна медитация (mindfulness): Този вид медитация се фокусира върху съзнаването на момента, приемане на текущите преживявания и сдобиване със спокойствие. Изследвания показват, че съзерцателната медитация може да намали активността в амигдалата, област отговорна за страха и емоциите, и да увеличи активността в мозъка, която е свързана с вниманието.

  2. Трансцендентална медитация: При трансценденталната медитация се повтаря мантра, която води до спокойствие и съзерцание. Този вид медитация може да намали активността в мозъка, свързана с разсейване и мислене за бъдещето. Също така, трансценденталната медитация може да увеличи активността в области на мозъка, свързани със самосъзнанието и емоционалната саморегулация.

Невропластичност и медитация

Медитацията се свързва с невропластичност, което означава способността на мозъка да променя и преструктурира своите невронни връзки в отговор на опит и обучение. Има научни доказателства, че редовната медитация може да променя структурата и функциите на мозъка по позитивен начин. Например, дългосрочната медитационна практика може да въздейства върху области от мозъка, които играят ключова роля в самосъзнанието, паметта и стресовия отговор.

Медитацията и стресът

Медитацията може да има значително влияние върху стреса и анксиозността (това е общото наименование за група психически състояния, характеризиращи се с постоянно преживяване на тревога, страх и безпокойство, които обикновено са изразени в прекомерна степен в сравнение с обстоятелствата, които ги предизвикват, и могат да засегнат ежедневния живот), като намалява нивата на стресовите хормони в тялото и увеличава чувството за спокойствие. Това се дължи на способността на медитацията да влияе на парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за отговора на тялото, който е “отпускане и възстановяване”.

Медитация и внимание

Медитацията също така може да подобри възможността на човек да се концентрира. Изследвания показват, че медитацията може да увеличи активността в предната част на кората на мозъка, област, свързана с вниманието. Това може да доведе до подобрена концентрация и фокус, особено при дългосрочна практика на медитация.

В заключение може да се обобщи, че съвременните научни изследвания утвърждават, че древните практики на медитация имат реално влияние върху нашия мозък и психично здраве. Те могат да бъдат мощен инструмент за подобряване на качеството на живот, управлението на стреса и развитието на позитивни ментални навици.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top