Меланхолична съм

меланхолична Писмото:

Здравейте, Мария!

Пиша Ви, за да попитам как да се справя с меланхоличните състояния, в които често изпадам. Макар и да нямам сериозни причини да се чувствам зле, аз мога да се разстроя и от най-малкото нещо. Измъчвам се, а дори не знам защо.

Може би съм по-лабилна, но, изпадна ли в отчаяние, почти всичко губи смисъл. Смяна на обстановката или нечии думи могат да ме доведат до депресия. Намирам опора в семейството си, но не знам какво ще правя, когато завърша и отида да уча някъде. Моля Ви, дайте ми съвет как да се справя с лошите и тревожни мисли.

Златина, 16 г.

 

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Златина!

Случило ли се е нещо, което да провокира тези меланхолични чувства, в които изпадате? Изгубила ли сте важна опора в живота или доверието в някого? Има ли неща, които вече не обичате да правите? Какво ще кажете да обърнете малко поглед назад и да се сетите за нещо, което Ви доставя удоволствие, но сега не практикувате?

Ще се почувствате много по-добре, когато съзнанието Ви е окупирано от положителни и зареждащи емоции. Това е първата стъпка. Срещнете се с Ваши приятели, поговорете, посетете някое забавно мероприятие. Хубаво е, че имате подкрепа от семейството си. Сигурна ли сте, че нещата вкъщи също са ОК?

Мисля, че ще е хубаво да посетите психолог, с когото да разговаряте в реално време и пространство, а не само онлайн. И да задействате промяна.

Пробвайте да си направите кутия „Положителни мисли“. Всяка вечер слагайте в нея листчета с 3 неща, които са Ви накарали да се чувствате добре през деня. И така мотивирайте себе си, че има за какво да се радвате. Но без консултация с психолог ще Ви е много трудно да се справите с емоционалните си състояния. Затова действайте!

Успех!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top