Изплашена съм и съм объркана

объркана Писмото:

Здравейте, Мария!

Пиша Ви, за да поискам съвет за два мои проблема.

Първият е, че преди повече от месец излязох за първи път с момче, с което се запознахме онлайн. Прекарахме си добре, на мен поне ми беше адски приятно, но според мен и да е умирал от скука, нямаше да ми каже, за да не ме обиди. Оттогава не сме излизали и си писахме няколко пъти, но не сме си писали вече месец. Няколко пъти се засякохме на линия, но не исках да му пиша, за да видя дали той ще ми пише. Не ми писа.

Споделих, разбира се, на двете си най-добри приятелки. Едната ми казва: „Обади му се, срам го е!“, а другата: „Не го е срам, след като е вече почти на 20 г.“, и съм страшно объркана. Когато бяхме заедно, забелязах някакви симпатии. През повечето време аз говорех, а той от време на време се подсмихваше леко.

Имаше няколко неловки паузи, но предполагам, че бяха, защото не се познаваме добре. Иначе имаме много общи интереси. Но възможно ли е да съм се объркала, или дори ако е имало нещо, да се е изпарило? Възможно ли е да не съм се оказала такава, каквато е очаквал? Признавам си, нямам тази сила да му звънна. Страх ме е, срам ме е. Помогнете, моля Ви! Ще откача!

Вторият ми проблем е, че съседът ми, който сигурно е с 20 г. по-голям от мен, ме заглежда. Когато се засечем, постоянно ми повтаря, че съм много хубава и т.н. Уплашена съм! Когато чуя гласа му, се разтрепервам. Аз да треперя пред някого?! Когато съм с нашите, разбира се, нищо не смее да ми каже.

Веднъж, когато се видяхме случайно, бях с един мой приятел и също нищо не ми каза. Просто разменихме по едно „здрасти“. Чудя се, ако пак ме види с момче, дали ще смее да посегне на него или на мен? Знам, че ще го виждам. Неизбежно е – съседи сме. Но как да се справя с него? Не знам как да кажа и на нашите. Моля Ви, помогнете ми! Благодаря предварително.

Цветелина, 16 г.

 

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Цветелина!

Мисля, че това момче от интернет не се е разочаровало от Вас, защото сама казвате, че след срещата сте си писали няколко пъти. Ако инициативата е била негова, смятам, че няма от какво да се притеснявате. Но ако Вие сте му писала първа, той може да Ви е отговорил просто от учтивост. Така че мога само да гадая кое от двете е.

Ако е първият вариант, той може да Ви е харесал, но с течение на времето тези симпатии да са изчезнали, ако и Вие не сте действала. Показвала ли сте му достатъчно, че и Вие го харесвате? Или сте чакала само той да Ви пише? Той също може да си е помислил, че нямате желание да продължите комуникацията.

Ако е вторият вариант, мисля, че нямате причина да се срамувате да му се обадите. И още нещо – все пак вече сте излезли от виртуалното пространство и сте се запознали на живо. Така че няма от какво да се притеснявате. Поговорете с него, попитайте го това, което искате, за да спрете да се самоизмъчвате. Трябва да знаете за неговите намерения. Не можете да живеете в съмнения постоянно.

Поведението на съседа наистина е притеснително и ако усещате, че той не Ви прави комплименти „просто ей така“, е хубаво да споделите с родителите си. Редно е да знаят какво се случва и какво Ви тревожи. Защото тези уж невинни закачки може да прераснат в нещо сериозно. И имайте винаги социална подкрепа зад гърба си.

Успех!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top