Екранни устройства и деца – ползи, вреди, правила

екранни деца Напоследък е модерно за много хора, да отхвърлят употребата на екранни устройства от децата като вредна, но нека преди да заклеймим нещо, първо да помислим. Представете си следното: поверявате кола на човек, чиито умения стигат само колкото да я подкара. Той няма как да без достъп до обучение да придобие шофьорска правоспособност, но ние, без да се сетим за това, сме го качили сам в колата и сме го оставили, буквално, да си чупи главата.

Такъв човек, съгласете се, неминуемо ще постигне катастрофа. Дори 1000 човека като него, без обучение и без познания за неща, като например, че имало правила за движение или пък кое в колата за какво служи, ако ги оставим сами да шофират, то ще имаме пак същия краен резултат- катастрофа.

В примерния ни случай кое е правилното: да обвиним колата, размахвайки шумно основанието, че само катастрофи стават с нея, защото я дадохме на 1000 необучени хора и те всички катастрофираха? Или все пак да предоставим на нашите хора подходящото обучение. След което те вече да могат да получат ползите от колата, а не просто да катастрофират.

Е, при екранните устройства, когато става дума за деца, ситуацията е точно същата. От употребата на екранни устройства при децата има много ползи за тях. Но децата могат да ги получат единствено и само, ако се спазват определени правила. 

Такава е и целта на този материал- в него ще се постарая да разгледам ползите за децата от правилната употреба на екранни устройства, вредите, ако не са спазени основните правила и разбира се, ще се представят и самите правила, за които става дума.

Ефективната и правилна употреба на екранни устройства води до следните ползи за децата:

  1. Предоставяне на образователни възможности: Екранните устройства предоставят достъп до образователни ресурси и интерактивни програми, които могат да подобрят учебния процес и да развият умения като четене, писане, математика и творчество.
  2. Развиване на когнитивни умения: Игрите и приложенията на екранни устройства могат да помогнат на децата да развият критично мислене, визуални и пространствени умения, както и да подобрят паметта и концентрацията им.
  3. Усъвършенстване на комуникационни умения: Взаимодействието със социални медии, чат приложения и видеокомуникация може да помогне на децата да подобрят своите комуникационни умения, включително уменията за изразяване, слушане и сътрудничество с други хора.
  4. Развиване на технологични умения: В днешно време технологията е всеобщо присъстваща, и умението да се справя с екрани и цифрови инструменти е от съществено значение за бъдещето на децата. Правилната употреба на екрани може да им помогне да развият технологични умения, като компютърна грамотност, умения за търсене на информация, основни програмиране и други.

  5. Креативност и изразителност: Екрани могат да бъдат инструменти за изразяване на креативността на децата. Графични приложения, видео редактори, музикални инструменти и други софтуерни инструмент

  6. Достъп до разнообразно съдържание: Екрани предоставят достъп до голямо разнообразие от съдържание, което може да бъде образователно, развлекателно и информативно. Децата могат да изследват различни теми, култури, езици и да разширят своята обща култура и познания.

  7. Подкрепа за специални нужди: Екрани и специализирани приложения могат да бъдат изключително полезни за деца със специални нужди. Те могат да предложат индивидуализирани образователни материали и подкрепа за учене, комуникация и развитие на специфични умения.

  8. Подготовка за бъдеща работа: не на последно място, придобиването на грамотност за работа с екранни устройства е сигурен признак, че детето ще си намери в бъдеще работа. Защото съгласете се, че в момента няма сериозен и уважаващ себе си бизнес, който да не изисква притежаване на компютърна грамотност от своя персонал. 

Вредите при неправилна употреба на екранни устройства при децата могат да са следните:

  1. Опасност от развиване на зависимост: Дългото и непрекъснато излагане на екрани може да доведе до зависимост, а тя от своя страна да доведе и до намалена физическа активност, което е свързано с риск от затлъстяване и други здравословни проблеми.
  2. Въздействие върху съня: Използването на екрани непосредствено преди лягане може да наруши качеството на съня при децата, тъй като светлината

    от екрана и стимулиращото съдържание могат да доведат до затруднения при заспиването и нарушаване на циркадния ритъм на организма.

  3. Риск от попадане на некачествено и/или вредно съдържание: безконтролната употреба на екранни устройства може да изложи децата на неподходящо или изпълнено с насилие съдържание, което може да навреди на тяхната емоционално и психично състояние.

Правила за правилна употреба на екранни устройства при децата:

    1. Ограничете времето пред екрана до безопасните препоръчителни размери: Установете граници за използване на екранните устройства и осигурете на децата да се ангажират с разнообразни дейности също и извън екрана, включително физическа активност, игра на открито, четене на книги и социални взаимодействия с други деца. Американската академия по педиатрия препоръчва да се ограничи екранното време до един час на ден за деца между 2 и 5 години, а за деца над 6 години – до два часа на ден. За възрастта от 13 до 18 години – ползването на екрани е за максимум 3 часа на ден.
    2. Избягвайте екрани преди лягане: Забранете използването на екрани поне един час преди сън, за да се осигури по-добро качество на съня и да се предотврати нарушаването на циркадния ритъм.
    3. Подберете подходящо съдържание: Отделете време да изберете образователно и подходящо съдържание за децата, което да насърчава техните развитие и интереси. Стимулирайте ученето, любопитството, развитието у децата. Избягвайте съдържание с насилие или неподходящо съдържание за тяхната възраст. 
    4. Установете зони без екрани в дома: Определете зони в дома, където екраните не са позволени, като например в спалнята или по време на хранене. Това ще помогне на децата да установят баланс между екрани и други активности.
    5. Бъдете активни участници: Участвайте в дейности с децата, свързани с екранните устройства. Играйте игри заедно, гледайте образователни програми и разговаряйте за това, което гледат или използват на екраните. Бъдете активно присъствие и стимулирайте детския интерес към съдържанието, задавайки въпроси, обсъждайки темите и насърчавайки детската креативност и критично мислене. 
    6.  Наблюдавайте времето и съдържанието: Внимателно следете времето, което децата прекарват пред екраните, и се уверявайте, че съдържанието, което гледат или използват, е подходящо и безопасно за тяхната възраст. Възползвайте се от родителски контрол и филтри за съдържание, за да гарантирате защита от неподходящи материали. Следете за опасности от попадане на децата на възрастни хора с престъпни наклонности.
    7. Бъдете пример: Като родител, важно е да бъдете пример за своите деца. Ограничете и вие своето време пред екраните и покажете на децата си, че ползвате балансиран подход към използването на технологиите. Покажете им алтернативи за забавление и активности, които не зависят от екрани.

Спазването на тези правила и вниманието към правилната употреба на екранни устройства могат да помогнат на децата да се възползват от положителните аспекти на технологиите, като същевременно ги предпазват от вредите, които неправилната употреба може да донесе. Родителите играят важна роля в насочването и контролирането на използването на екранните устройства от своите деца, за да им помогне да израстват с правилното отношение към технологиите. 

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

снимка: pixabay.com 

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top