Как екранните устройства правят децата по-умни

екранни устройства Много хора са на мнение, че екранните устройства са вредни и едва ли не трябва да се забранят на децата изобщо. Това не е точно така. Екранните устройства носят редица ползи, включително правят децата по-умни. Но за да се постигне тази цел, е необходимо да се обезпечи качествено съдържание и да се контролира количественият престой пред екрана.

Научни изследвания показват, че използването на екранни устройства може да подобри умствените способности на децата, като например увеличаване на интелигентността, на паметта, реакционното време (децата стават по-бързи и точни в изпълнението на задачите) и креативността. Това  се дължи на факта, че има много приложения и игри за децата, специално разработвани, така че да имат образователен, а не само забавен характер. И именно това може да подпомогне развитието на техните умения.

Разумната употреба на екранни устройства може да има следните ползи за развитието на децата:

1. Увеличени образователни възможности: Съвременните технологии предлагат разработени образователни игри и приложения, които да помогнат за усвояване на нови познания и умения.

2. Развиване на креативността: Има също така разработени и много игри и приложения с образователна цел, които могат да бъдат полезни за стимулиране на въображението и на креативността на децата.

3. Подобряване на уменията на децата за решаването на проблеми: Някои образователни игри и приложения могат да помогнат на децата да научат да решават проблеми чрез прилагането на логическо мислене и анализ.

4. Улесняване на усвояването на учебния материал: Екраните могат да бъдат полезни за улесняване на усвояването на учебния материал. Например, те могат да помогнат на децата да научат математика или да упражняват четенето и правописа, да посетят виртуално нови държави, да се запознаят с исторически и географски забележителности и така нататък.

Тези, а и много други ползи от екранните устройства, могат да бъдат постигнати само при разумната им употреба. Следователно, е важно да се изберат подходящи приложения и игри, които да подпомагат развитието на децата.

Трябва да се обърне внимание и на времето, което децата прекарват пред екранните устройства. Американската академия по педиатрия препоръчва да се ограничи екранното време до един час на ден за деца между 2 и 5 години, а за деца над 6 години – до два часа на ден. За възрастта от 13 до 18 години – ползването на екрани е за максимум 3 часа на ден.

Важен момент е и да се ограничава употребата на екрани от децата вечер преди лягане. Причината е, че светлината от екрана може да доведе до нарушаване на циркадния ритъм на организма. Циркадният ритъм е биологичният процес, който регулира ежедневните ни физиологични и поведенчески цикли, като съня, бодростта и други.

Игрите на екранни устройства вечер преди лягане също така могат да доведат и до увеличение на емоционалната възбуда при децата, което пък от своя страна да доведе до по-трудно заспиване. Ето защо е правилно времето за прекарване на децата пред екранните устройства, да е ситуирано през деня.

Накрая, важно е да се има предвид и, че използването на екрани не може да замени реалните интеракции и преживявания. Затова е важно да се насърчава и да се осигурява време за игра на открито, за социални взаимодействия и други активности, които да помогнат за пълноценното развитие на детето.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top