Кого да избера?

избера Писмото:

Здравейте, Мария!

Имам проблем с момчетата. Има ново момче в училище, което харесвам, и то много, обаче има и една стара любов, която също не ми е безразлична. Тази стара любов ми е предлагал един път, но тогава аз казах „не“, защото си имах приятел.

Сложното е там, че има едно момче, което за мен е просто приятел, но той наскоро ми призна, че аз за него не съм просто приятел. Той ми предлага поне два пъти, при което аз отговарям с едно и също – „не“!

Твърди, че много ме обича, че би направил всичко за мен, но той ми е просто приятел. Аз нямам чувства към него. Как да не го нараня? И какво да правя с другите две момчета? Едното ми е казвало, че ме харесва. И аз го харесвах и доскоро даже страдах по него, но откакто има ново момче в училище, имам по-голям интерес към него.

Той си има приятелка, по-голям е от мен, обаче мисля, че и аз не съм му безразлична. Много често си засичаме погледите и прекарваме минути, впили погледи един в друг.

Интересно ми е как мога да разбера дали и той ме харесва, за да си подредя мислите и да реша най-после какво да правя. Ще Ви бъда много благодарна, ако отговорите и ми помогнете.

Елизабета, 13 г.

 

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Елизабета!

Имате доста противоречиви емоции. Оставам с впечатление, че харесвате новото момче в училище. Писмото Ви е така устроено, че за каквото и да разказвате, нещата винаги стигат до този младеж. Започвате и приключвате с мисълта за него.

Доколкото разбирам, той има приятелка и не е „свободен“. Не мога да гадая какви са чувствата му към нея – дали са дълбоки, или не толкова. Също така не зная от колко време са заедно и дали намеренията му са сериозни.

Казвате, че е по-голям от Вас, а често се стига и до следната ситуация, в която „батковците“ гледат повече нагоре (и в буквален, и в преносен смисъл) и не забелязват по-малките момичета.

Съветвам Ви да се запознаете с това момче (предполагам, че не сте в един клас), да опитате да говорите повече с него (без да се натрапвате, разбира се) и да Ви забележи. Разбирам, че според Вас той също Ви харесва, но все още правите догадки. Бъдете в компанията му повече, особено ако имате негови общи приятели, и нещата може да се получат.

Що се отнася до момчето, което смятате просто за приятел – съгласете се, че не можем да угодим на всички. Винаги ще има някой разочарован просто защото не можем да харесваме всички така, както и нас някои хора не ни харесват.

Бъдете честна и директна с това момче. Кажете му, че не изпитвате тези страстни чувства, които той изпитва към Вас, но можете да продължите да сте приятели. Говорете уважително, без да сте груба. Надявам се той да разбере, че няма шанс да сте заедно.

Успех!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top