Защо всички харесват нея?

харесват Писмото:

Здравейте, Мария!

Пиша ви за първи път, а се каня да го направя от около два месеца. През това време много често въпросите в главата ми се сменяха, но сега имам няколко, свързани с една обща тема.

Защо всички харесват нея? Тя е най-добрата ми приятелка и я обичам изключително много, но когато е наоколо, момчетата сякаш забравят, че аз съществувам, сякаш съм невидима, чувствам се като някакво боклуче, стоящо до нея.

Не, тя не е по-красива от мен, или по-умна, или нещо подобно, дори често момичетата ми казват колко съм красива и т.н., но тогава защо всички момчета се въртят около нея?

Наскоро бяхме на екскурзия и тя обикаляше по автобуса, момчетата флиртуваха с нея, а тя буквално се разтапяше от удоволствие.

Но не това ме наранява най-много. Докато веднъж си говорехме с едно момче от нашия клас по чата, тя директно пренасочи цялата ни дискусия към себе си, започнаха да си говорят за екскурзията, направо забравиха, че съм там.

Почувствах се ужасно, а си мислех, че това момче харесва мен, след това цял ден плаках. Моля да ми помогнете да бъда по-желана или знам ли – да не ми пука, че всички я харесват толкова много.

Силвана, 12 г.

 

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Силвана!

Защо се оглеждате в очите на околните? Не бива да се сравнявате с никого, защото сте индивидуална и уникална сама по себе си. Мисля си, че сте с ниско самочувствие и всички момичета около Вас Ви се виждат по-красиви и по-привлекателни.

Харесайте себе си, за да може и другите да Ви харесват иначе рискувате да се завъртите в един омагьосан кръг – бъдещето Ви може да бъде белязано от ниското самочувствие, а днес е много трудно да пробиете в която и да е сфера с ниско самочувствие – професионално или лично.

Относно момчето – не зная какво по-точно мога да Ви кажа, при положение че не предоставяте достатъчно информация за него. Той има ли чувства към Вас? Забелязала ли сте някакви сигнали?

Опитайте да си пишете или ако сте в една компания, говорете повече с него, опитайте се да му се харесате. И имате шанс да започнете да се чувствате по-уверена, и да Ви пука по-малко.

Успех!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top