За старите автомобили в центъра на София

автомобил Здравейте. Пише Ви един редови ваш читател, живущ в София. Карам наистина възрастен, но добре поддържан бензинов автомобил, произведен през 1994 г. Защо го карам – защото не мога да си позволя за момента друг. На редовния годишен технически преглед, след като се въведоха задължителните „еко“ стикери, ме писаха директно еко клас 1, без въобще да отчитат каквито и да е показания за CO2, на база годината на производство на автомобила, без въобще да гледат имам, или нямам катализатор.

Ако (което няма да стане) приемат, че колите на газ (има доста такива) са по-малко замърсяващи, аз бих поставил и газова уредба.

Какво ще се постигне с това ограничение – колите, които са произведени след определена година (на база на което в моя случай определиха „еко“ категорията), ще продължат да се движат в центъра, като повечето са дизели и масово DPF филтърът е отрязан, защото нов струва колкото половината нова-стара кола, което също не се проверява на ГТП.

Предполагам сте виждали димящи „нови“ коли, но едва ли сте виждали кой „еко“ клас са.

И друго – как като карам около „нискоемисионния“ периметър допринасям да няма замърсяване? София е в котловина, всяка зима една и съща песен се пее за ФПЧ (каквито бензиновите коли не отделят с изгорелите газове, само дизелите) и колко са високи, а това всичкото идва от начина на отопление на част от кварталите на града.

Колко града в ЕС имат такива ограничения? И съответно какъв е стандартът на живот на гражданите им?

В заключение – карам много рядко в центъра на София, ползвам предимно градски транспорт. Но ми се налага 1-2 пъти месечно да го правя, понякога и по-често предвид някои обстоятелства.

Автор: Димитър Костов

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top