Дъщеря ми има връзка с ром

ром Писмото:

Здравейте, Мария!

От 3 г. дъщеря ми има тайна връзка с ром. Преди 4 месеца ми призна. След таен разговор с нейните приятелки, те ми казаха, че той се занимава с наркотици и е возил проститутки. След това й забраних да се вижда с него. Пробвах и с добро, и с лошо, но тя избяга с него на квартира.

Преди няколко дни ми се обади, че нямат пари да си я платят и че не иска да ходи с него в циганската махала. Прибрах я отново вкъщи. Тя осъзнава, че не трябва да е с него. Не иска семейство и деца с него, но го била обичала и не можела да си представи да не се виждат. Много е объркана. Как да постъпя? Тя е на 18 г., а той – на 26 г.

Лили

 

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Лили!

Ситуацията, в която се намирате, не е никак лесна. От една страна, Вие сте майка и искате да защитите дъщеря си от опасността, в която е попаднала. От друга страна, тя е пълнолетна и има право сама да взима решения. Даже и да Ви посъветвам да потърсите за съдействие МВР, не зная доколко това би могло да Ви помогне (освен ако не се касае за престъпления, за които Вие също сте осведомена).

Опитайте се да поговорите отново с нея, като запазите спокойствие, и я попитайте защо се е “хванала” за този мъж, какво й дава той, разберете дали тя усеща, че е в опасност с него. Кажете й, че тук не става въпрос за расизъм, етнически произход и прочие, а за нейната сигурност, здраве и живот.

Можете да й дадете примери на жени, които точно по този начин са си изпатили и са съсипали целия си живот. Прочетете заедно за подобни случаи, намерете видеа в интернет. Истината е, че докато тя сама не осъзнае ситуацията, ще е много трудно да осъзнае и рисковете, които крие тя.

Успех!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top