Каква да е рекламата за стартиращия бизнес

рекламата Начинът да се намират нови и нови клиенти е добре известен на всички – чрез рекламата.

Но днес до такава степен се злоупотребява с нея, че ако не се внимава, вместо да се привлекат нови клиенти, може да стане точно обратното. Причината е, че хората са буквално заляти от реклама във всичките нейни форми.

Понеже рекламата буквално се натрапва, човек си изгражда защита срещу нея. Известно е като избирателна слепота. Тя прави така, че човек да не може да каже какви реклами е видял залепени на улицата и по билбордовете, покрай които минава. А ако получи листовка в ръцете, ще я носи до първата срещната кофа за боклук.

Съществува и избирателна глухота, заради която човек не реагира на рекламите по радиото като на информация, която си заслужава да помни.

Аналогично се реагира на рекламите по телевизията. Обикновено се отива на пауза за цигара, за кафе, до хладилника. Или се прави нещо друго, само не и да се гледа с цялото налично внимание и с интерес рекламния блок.

В още по-лошия случай след принудителното гледане на реклама, хората вбесени сядат пред компютъра. След това обясняват възхитата си от човека, седящ на тоалетна чиния по средата на хола си и гледащ тъжно през прозореца. После уважават по достойнство и всички останали реклами по реда им. Това означава, че още хора се присъединяват към отказа от употреба на рекламираното, просто защото им идва в повече мъчението с рекламата.

Неприятен е крайният резултат от системната злоупотреба с рекламата.

И докато по-големите фирми по принцип имат едни излишни пари, с които по навик продължават безсмислени рекламни кампании, то за стартиращия бизнес въпросът с бюджета и с търсенето на реална ефективност от рекламата съвсем не стои така.

Сигурно вече е ясно кое няма да свърши работа. Трябва да се избягват професионално събираните на едно място купища и купища реклами в някаква медия (дали вестник, дали радио, телевизия, големи сайтове, предлагащи да рекламират фирмени сайтове). Ако това не се направи, резултатът от рекламата ще е крайно незадоволителен.

В случая няма значение дали предприемачът сам си пише рекламата или ще плати на някой да я напише. Няма значение и колко е оригинална текстово и прочие. Тя ще бъде възприета като спам на фона на още купища и купища спам. А нейният автор – като поредният натрапник.

На новостартиращия бизнес му е необходимо да намери друг начин, за да достигне до клиентите си.

Този друг начин минава през откриване на реалните нужди на клиентите и реклама, която не трябва да се натрапва, а да информира.

Всеки бизнес работи с клиенти и това къде се намира може да бъде използвано само по себе си за рекламна кампания. Добре позиционираният бизнес е винаги на оживено място. А витрините или стъклата трябва да се обърнат на статична негова реклама. Добре е да става въпрос за големи букви с информативен текст, които да се виждат от далече.

Какво Да и какво Не.

Грешка, която съм срещала по улиците, са малките букви на рекламата върху витрината/стъклата, които може да бъдат прочетени чак като човек застане на 50 см от тях. Аналогично грешка е и когато цветът на буквите или пък шрифтът им е такъв, че макар и големи, те правят текстът практически нечетим. Колкото по- от далече се виждат буквите и колкото по-лесно се четат, толкова по-добра е рекламата.

Такъв тип реклама не се възприема като натрапване от хората и ако някой се интересува от новия бизнес, той ще бъде информиран дискретно къде да отиде.

Другото, което също е ориентирано към ненатрапчиво привличане на клиенти е фирменият сайт.

Но това е бавно за реализация. Има и особености. Сайтът трябва да е професионално направен. Да отговаря своевременно на постоянно променящите се изисквания за изработка.

Сайтът също така следва да има SEO. Да се обновява редовно и периодично информацията в него. Да не се оставя без поддръжка. И още много неща, които е добре да се коментират с компютърния специалист, който ще изработи фирмения сайт.

Заемането на хубави позиции в гугъл ще отнеме няколко месеца, ако всички тези условия са изпълнени.

За момента много малко от безплатните платформи за сайтове успяват да отговарят на подобни високи стандарти.

Ако все пак бюджетът Ви е много ограничен,

препоръчвам като безплатен вариант за фирмен блог да използвате blogger. Не забравяте да активирате https от менюто, тъй като това е едно от относително новите изисквания, редом с надписа за бисквитите и правилата за поверителност (GDPR). Поставяйте т.нар. етикети в постовете си. Обновявайте редовно информацията. Регистрирайте блога си в търсачки. Не се набутвайте да плащате за сайтове, които Ви предлагат да ви популяризират.

Акцентирайте на безплатните методи за популяризация на вашия стартиращ бизнес, като избягвате стандартните способи за реклама.

Автор: Людмила Боянова (икономист и психолог)

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top