Дропшипинг – какво е това и какви са особеностите

Дропшипинг Дропшипинг идва от англ. Dropshiping в превод- директна доставка.

Това е вид дейност, осъществявана основно в интернет, при която посредникът си прави примерно онлайн магазин или аукцион, уговаря си доставки на стоки от производители, рекламира ги, а после закупува стоките след като е получил заплащане от клиента. Печалбата се формира от разликата между цената, на която се купува стоката и после се продава. При това стоката тръгва директно от производителя към клиента, освен ако не е уговорено нещо друго.

Схемата има как да сработи. Съществуват огромни фирми, които си правят сметката, че им излиза по-евтино, ако не се занимават сами директно с пазарната реализация на произвежданата от тях стока.

Те са заинтересовани да работят с подобен тип партньори. Други да рекламират стоката, да намират клиенти, да оформят сделката, да вземат парите за покупката. А накрая от страна на производителя да остане само да изпрати закупеното на клиента. Дейността по този начин става на базата на предварителна договореност между партньора и производителя.

Следователно, който желае да се занимава с такъв вид дейност, първо трябва да си намери производители и да се договори с тях и след това всичко останало.

Нека да не се забравя, че интернет магазин или подобно, се разработва много бавно във времето.  Възможно е да мине година или повече без особен резултат. И то ако става въпрос за качествена изработка на сайта, а не любителско начинание. Това отнема време.

След като описах как трябва да изглежда началото, нека да се спра на ползите и недостатъците от подобен род дейност.

Плюсове:

– Нужни са много малко средства за начален капитал, за да се стартира. Колкото да се плати за регистрация на фирма, за качествена изработка на интернет магазин (аукцион и др.), за рекламна кампания и за добър компютър, от който да се управлява дейността (ако няма наличен).

– Отпада нуждата от складови помещения.

– Стоката се изпраща от производителя, при това от името на посредника, което освен всичко останало е вид реклама за посредника.

– Посредникът може едновременно да си сътрудничи с колкото производители си пожелае. По този начин предлага наистина голям асортимент от стоки. Съответно това го прави търсен от клиентите.

– Печалбата може да достигне 30 % и повече според зависи от договорките с производителя.

Минуси:

– Отнема време. Понякога години, преди да се заговори за сериозен доход.

– Има много материали за дропшипинг, които подвеждат, че чрез този способ веднага, на секундата едва ли не, се забогатява пасивно, само чрез направата на един прост онлайн магазин.

– Производителят може да няма наличности от вече продадена от посредника стока и да възникнат проблеми с клиентите, които са предплатили за нещо, което обаче не получават.

– При всякакви проблеми с поща или с митница, отговорността пада върху посредника.

– Клиентът може да не хареса стоката, да я върне, а производителят да направи проблем от връщането.

– Начинът на плащане и самата предплата. Много хора не обичат да предплащат, не знаят и какво е това PayPal и т.н. Вариантът с наложения платеж крие известни рискове, а и самият производител може да не е съгласен за работа посредством наложен платеж.

– Схемата за дропшипинг работи изключително зле, когато производителят и купувачът са прекалено отдалечени едни от други (в различни държави). Причината е, че успехът зависи от скоростта и от стойността на доставката. Малко хора са съгласни да чакат доставка от друга държава и особено, ако могат същата стока да закупят и от собствената си държава.

– Може би най-големият минус е, че дропшипингът тепърва навлиза в някои държави. Следователно, който се заеме с него, ще се сблъска със законодателни проблеми. Няма да знае какво да очаква като неприятни изненади, включително по отношение на законодателната част, която тепърва се разработва.

Въпреки това, ако се действа разумно и внимателно, би могло да има бъдеще за един такъв вид дейност.

Автор: Людмила Боянова (икономист и психолог)

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top