Мария Монтесори и нейният метод за обучение

В днешно време интерес представлява нестандартният начин за изграждане на отношението към училището и учителя, преложено от Мария Монтесори (1870-1952), която е първият лекар в Италия, който след като учи медицина, завършва и психология.

Тя създава свое училище със собствена учебна програма, в която основното е, че ученикът се занимава сам. Учениците на Монтесори изучават упражнения от ежедневието – как да пресипват, как да боравят с лъжица, как да гладят, как да почистват масата, пода и други. Така се приема, че се развива грубата и фината моторика, а също и се създава алгоритъма на простите логически операции. 

Включени са и материали за обучение на сетивата, чрез които се усвояват редица абстрактни понятия – цветове, форми, големини, свойства и качества на предметите. 

На база на натрупан предходен опит следва и обучение по писане и четене, както и по математика. 

Методът на Монтесори е превърнат в доходоносен бизнес, а в същото време прилагането му в чист вид е неприемливо поради редица причини. Една от тях е, че това всъщност не е модерна, а е остаряла система за обучение.

С времето са се откроили следните нейни недостатъци:
1. Недооценява се значението на игрите в развитието на децата. 

Монтесори възприемала играта за дейност без връзка с реалния живот и подменяла нейната насоченост с обучаващи пособия. В стаите на нейното училище нямало нито една играчка.

Съвременните психологични изследвания доказват важността на играта в детското развитие и са категорични, че децата трябва да играят. Детските игри не трябва да се подменят с други дейности, представяни за игри без да са такива в действителност.

2. Отказ от употребата на приказки.

Монтесори не е използвала в своя метод разказването на приказки. Вместо тях, използвала реалистични описания на предмети. Това е водещо до неразвиване на креативността у децата. Също и до неспособност да мечтаят. А от там и да се научат да си правят планове и да вземат решения.

3. Липса на развитие на въображението и творческите способности.

Отново считайки, че те отклоняват от реалността, Монтесори решила да пренебрегне развитието на тези качества. Според нея те нямали никакъв практически смисъл. Затова например рисуването и музиката почти нямат отражение в нейния метод.

В последствие това оказва изключително негативно влияние върху емоционалното развитие на детето.

4. Използване на самостоятелна работа без контакт с другите.

Контактите на децата били умишлено ограничавани с цел да се осигури самостоятелна работа без участие на никой друг. Това ги лишило от развиването на социални умения.

Специалисти забелязали задръжка в социалното им развитие. Това ще рече неумения за общуване, за създаване на контакти и приятелства, в последствие и на създаване на собствени семейства.

5. Създаване на групи, съставени от деца на различна възраст.

Поради особеностите на развитието на интелекта на децата от различна възраст, подобна форма на обучение е изключително неподходяща и води до проблеми с усвояването на материала. Това допълнително се усложнява от недопускането на контакти между децата.

Автор: психолог Людмила Боянова

Сподели това в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.