Да си организираме времето правилно

В забързаното ежедневие, в което живеем, често се оказва, че трябва да направим няколко неща за определен период от време и да се справим перфектно с тази бойна задача!

Всичко започва от сутринта – досадното ранно ставане, приготвяне за работа, а после и самата работа, излизане, прибиране, домакински задължения и е дошло време за сън… А ако в картинката има и деца – натоварването е двойно повече!

Да си организира човек времето е наистина трудна мисия, която обаче съвсем не е невъзможна.
Някои си разпределят задачите за деня в бележник- органайзер, т.нар. to-do list (или task list), други си нагласят аларма на телефона, а на трети те (задачите) просто са им в главата.

Колкото и да се стремите да правите нещата перфектни, няма как да достигнете до съвършенство. Но може да намерите златната среда, в която хем работата да не ви куца, хем децата да са щастливи и доволни (въпреки че това понякога е вече мисия невъзможна), хем вкъщи да е подредено и хем да остане капка отдих и за вас.

Звучи сложно отстрани, но ако следвате някои важни правила, няма да имате проблем да си прекарвате дните без излишно напрежение:

1.   Отбелязвайте задачите, които трябва да свършите за следващия ден, преди лягане. 

Както казах, няма значение как ще си ги разпределите, стига да ви е практично и удобно. Бележник-органайзер, записки в телефона, аларма или просто ги запомнете.

Най-добрият вариант е да номерирате списъка от задачи, като започнете от първата НАЙ-ВАЖНА и завършите с последната НАЙ-ВАЖНА. 

2. Отмятайте всяка приключена задача. 
Продължавайте да следите в  списъка докъде сте стигнали. 
3. Ако с някоя от задачите не успявате да се справите сами, помолете близък човек да ви помогне.

 
Например – имате да свършите нещо важно, но в този момент трябва да се грижите и за децата. Мисля, че няма да е проблем, ако ги оставите при баба им и дядо им за няколко часа, докато сте готови.

4.   Препоръчително е в листа за задачи да отбележите също и „почивка”. 
Отделяйте време за себе си и вашите хобита и интереси. Излизайте с приятели. Или просто се наслаждавайте на времето, което е само за вас. По този начин имате възможност да преосмислите нещо, което ви вълнува, да спортувате, да слушате музика, да почетете книга…
5.  Не се натоварвайте с излишни дейности, ако не са ви належащи. 
Ако някоя задача може да бъде отложена за друг ден, не пренатоварвайте ежедневието си.
Запомнете – целта, която трябва да следвате, е как да организирате ежедневието си така, че да ви остане време и за почивка (върнете се на точка 4, ако е необходимо).
6.  Не забравяйте пълноценният и достатъчен сън. 
Вие сте само човек, а не робот. А за ваша информация – при хората, които спят по-малко от 6 часа, има по-висок риск от професионално прегряване, което води до по-ниска продуктивност в работата.
 
7. Преди лягане, набележете задачите за следващия ден. 
И отново – следвайте инструкциите и спазвайте процеса. 
Автор: психолог Мария Коева
Сподели това в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.