Зеленоокото чудовище—ревността

Ревността е емоция, която хората изпитват в определен период от своя живот. Някои от тях са овладели емоционалните си импулси, а други се намират под влиянието на т.нар. зеленооко чудовище, което разрушава всичко около себе си рано или късно. Хората, които не са особено ревниви, са сигурни в себе си, имат висока самооценка и се харесват такива, каквито са – със своите положителни и отрицателни черти в характера.

Хората, които ревнуват много, обикновено са преживели разочарование в любовта. Те мислят, че не заслужават да са обичани и ще има по-добър от тях в конкретно отношение. Вярват, че засиленият контрол върху партньора ще предотврати изневяра от негова страна например.

Ревността е реакция на усещане за заплаха – истинска или въображаема спрямо връзка, която е много ценна за човека. Обособява се на две равнища – нормална и патологична. Нормалната ревност се основава на действителна заплаха за връзката с партньора, а патологичната е налице даже когато няма причина за подобно чувство.

Интересното е, че ревността може да научи човек да се самоанализира и да разбира по-добре връзката и партньора си. Но вероятно той (партньорът) достига етап на емоционално натоварване и изтощение от ревността на другия. Хубаво е, че в повечето случаи ревнивите хора търсят помощ и желаят промяна у своя страна. Вие сте един/една от тях? Опитайте следните неща. Ако те не ви помогнат, потърсете директна психологическа помощ:

1. Направете списък с нещата, които пораждат у вас равностни чувства, и ги наредете последователно. Това, което ви провокира най-много, напишете в списъка най-горе.
2. Опитайте да запазите самообладание и да сте спокоен/а, когато мислено преминавате през изброените неща в списъка. Овладейте гнева и страха, които те предизвикват у вас.
3. Започнете с най-маловажния проблем в списъка. Опитайте да мислите за него и да останете релаксиран/а. След това преминете нагоре. Научете се да мислите спокойно за въпросните фактори и си повтаряйте, че подобни неща се случват на всеки. Например – почти всеки мъж се заглежда по други жени. Това обаче не бива да е повод за ревност до такава степен, че нежните половинки да вдигат скандал. Все пак те не са в състояние да „отскубнат” тестостерона на мъжа до себе си. Почти всяка дама е кокетничела, когато е била в компания и с други мъже. И това е нормално, защото един от първоначалните инстинкти на жените е да бъдат красиви и привлекателни за срещуположния пол. В този случай мъжете също не е хубаво да ревнуват. Ако тяхната половинка не си разменя телефонния номер с друг мъж или не си уговаря среща с него например, не бива да се притесняват. 

 

4. Всяка сутрин ставайте, отивайте до огледалото и си казвайте по 10 пъти: “Аз съм супер! Няма друг/а толкова готин/а като мен и нямам причина да се съмнявам в това! Денят ще е чудесен!”. Както стана ясно, ревнивите хора имат ниска самооценка и не харесват себе си. Осъзнайте своите положителни черти в характера, в какво сте добър/а, с какво може да се гордеете, какво може да постигнете. 

Автор: психолог Мария Коева

Сподели това в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.