Здравейте отново,
Споделяте следното:
"Трудно се справям и с финансовата несигурност, тъй като работя в частния сектор и цялото ми семейство зависи от мен, а двете са свързани. В момента разширявам дейността си, което е рисково като пари начинание и непрекъснато се притеснявам, тъй като отговорностите ми идват много без да има на кого да се опра или да се обърна за помощ. "
Това е показател за високи нива на стрес. И този стрес в повече явно не е от сега. Именно стресът е в основата на всичко останало, което описвате, а не е до чувствителност.
Ако опитате да прескочите овладяването на прекомерните нива на стрес, то ще се получи образно описано следното:
Да речем, че имаме нужда от кофа, пълна с определено количество вода. Но вместо това имаме преливаща кофа с вода, която продължава да се пълни с огромни количества вода от пусната чешма. И колкото и да се изгребва вода от кофата, то тя постоянно се пълни отново и отново и съответно прелива.
За да имаме нужното количество вода в кофата, така че тя да не прелива, първо се спира онова, което я препълва с вода, след това се хваща подходящ съд, с който да се изгребе нужното количество вода. Ако водата от чешмата не се спре, това ще води до повтарянето на една и съща ситуация отново и отново, понеже не сме отстранили причината за преливането на водата.
Точно това Ви предлагам. Първо трябва да се разреши проблемът с прекомерния стрес. И едва после да започнете да мислите по въпроса как да овладеете и начинът на комуникация, за да нямате прекомерни неприятни изживявания при конфликтни ситуации.
Ако не овладеете стреса, а започнете директно да работите за изживяването на конфликта, ще получите насилствено изкривяване на реакциите Ви, а основният проблем ще продължи да Ви "яде отвътре". Това ще е замазване на проблема, а не неговото решение. Затова и Ви препоръчах въпросния материал, който да Ви даде представа как да започнете да се справяте с прегарянето.
Ако считате, че сама няма да сте в състояние да се справите, бихте могла да се обърнете към психолог съобразно това от къде сте.
психолог Людмила Боянова