BURNOUT. Професионалното прегряване и как да се справим с него.

BURNOUT Професионалното прегряване (по-известно като burnout) засяга все повече хора в днешното съвремие.

Много от нас градят кариери, за което се иска отделяне на повече време, повече от свободното време, повече часове, прекарани в офиса. Всъщност няма нищо лошо човек да работи и да се стреми да се усъвършенства като професионалист.

Но понякога замисляли ли сме се каква цена плащаме за всичко това? И ако да, какво е нужно да направим, за да не страдаме от професионално прегряване? Професионалното прегряване оказва влияние върху здравето ни, чувството за пълноценност, връзките ни и изявите ни като специалисти в работата.

Най-явните признаци за професионално прегряване са няколко. Най-напред е изтощението. Тогава, когато се чувстваме изморени през целия ден. То може да бъде емоционално, психическо или физическо. Чувстваме се така, сякаш нямаме никаква енергия. Не можем да намерим сили дори да станем от стола.

След изтощението следва липсата на всякаква мотивация. Това отново е свързано по някакъв начин и с липсата на енергия. Нямаме мотивация да отидем на работа, защото вчера сме били 12 часа в офиса и днес ни очаква май същото.

Тогава идва ред на негативните емоции.

Мислим, че каквото и да направим, няма никакво значение, защото нищо няма да направим, както трябва. Ще се „издъним” като специалисти, шефът ще ни наругае и всъщност къде отидоха всичките ни усилия, по дяволите? От един момент нататък усещаме колко сме фрустрирани и как от оптимисти сме станали песимисти.

Професионалното прегряване и хроничният стрес влияят върху вниманието и концентрацията. Когато сме под стрес, не успяваме да се съсредоточим върху важните акценти от работата, а „блуждаем” в една точка. Междуличностните проблеми вкъщи и в работата също не са за пренебрегване. Започваме да имаме повече конфликти с хората или не обръщаме внимание на семейството си за сметка на повечето прекарано време в офиса.

Не на последно място – не си взимаме никаква почивка, за да си отдъхнем. Всеки от нас има нужда от лично време и пространство, в което да „презареди батерията”, да релаксира по свой начин. Много често свободното време също е време за работа, което е голяма грешка. Трябва да се научим да разделяме личното от служебното.

За да се справим с професионалното прегряване, често пазаруваме съвсем безцелно и хаотично, харчим маса пари, което ни кара да се чувстваме привидно спокойни, ядем повече (най-често junk food), пушим повече. Хроничният стрес може да провокира сериозни здравословни проблеми като недобро храносмилане, сърдечни заболявания, депресия или напълняване.

Затова е важно да се научим да прилагаме някои основни неща, за да не попадаме в капана на професионалното прегряване:

 Почивка.

Независимо дали ще е свързана с медитация, слушане на музика, четене на книга, разходка с приятели или семейството, фитнес. Да отделяме време на нашите хобита и интереси, да се занимаваме с дейности, които ни доставят удоволствие, правят ни щастливи и ни карат да „изключваме” за малко от служебните ни ангажименти;

 Unplug.

Или с една дума казано – колкото новите технологии ни помагат, толкова и ни пречат. Да изключим известията от социалните мрежи, докато спим, разхождаме се или релаксираме.

Понякога имаме лошият навик да проверяваме имейлите си по време на вечеря. Ако оставим телефона за малко настрана, надали ще стане нещо фатално, нали така?

 Пълноценен и достатъчен сън.

Изследвания сочат, че при хората, които спят по- малко от 6 часа, има по-висок риск от професионално прегряване, което води до по-ниска продуктивност в работата;

 Организиране на времето.

Често, когато хората са професионално прегряли, отделят повече време да се тревожат, че ще забравят да свършат нещо важно.

Затова – да имаме в себе си бележник, органайзер, т. нар. to-do list (или task list). Така няма да забравяме какви задачи имаме да свършим и ще отмятаме вече направеното в списъка. А и няма да се затормозяваме психически да помним – с един поглед върху листа вече ще знаем кои дейности сме преметнали и кои – не.

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top