Автор Тема: Херман Роршах  (Прочетена 3342 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Херман Роршах
« -: 20 септември 2017 11:02:59, сряда »
Херман Роршах (1884 - 1922) е роден през 1884г. в Цюрих, Швейцария и е починал от перитонит на 2 април 1922г. в Херисау, Швейцария. Неговият баща, Улрих Роршах, бил художник-декоратор по професия, но се разочаровал от тази работа и станал преподанател по рисуване в училище. Тънкият художествен вкус и умениението да се рисува той передал по наследство и на своя син. В Шафхаузен (Schaffhausen), Швейцария , детството и юношеските си години, Херман Роршах прекарва в творческа атмосфера, благодарение на своя баща.

Интересен факт е, че още от ученическите му години, Роршах го наричали Петното. Трудно е да се прецени обаче каква роля е изиграл този прякор в съдбата на бъдещия психоаналитик. Образованието му е доктор по медицина, което завършва в Цюрих през 1912г. След като завършва медицина, той специализира психиатрия в Цюрихската клиника, ръководена от О. Блойлер. Там завързва контакти с психоаналитици и попада под тяхното влияние, най-вече на Фройд и на Юнг. Роршах става вице-президент на Швейцарското психоаналитично общество за периода 1919-1922г. Неговите интереси са насочени към разглеждането на историята на швейцарските религиозни секти, психоаналитична диагностика, методологията на визуалното проективно тестиране. Имал е амбициозен план, а именно да обедини историята на религията, социологията и психопатологията, но не успява да го осъществи.

Но безспорно Роршах е запомнен с това, че е създател на проективен тест с мастилени петна, известен като "Тест на Роршах с мастилени петна".

Методът на Роршах се основава на расшифроването на асоциациите, получени при решаването на теста с мастилените петна. Роршах твърди, че на несъзнавано равнище е скрит огромен пласт от информация за личността на човека, който в процеса на тестирането става достъпен за специалиста. Но некомерсиалният проект не предизвикал интерес у издателите и за периода 1919г. до 1921г., Роршах получил десетки откази за публикации. В края на краищата той издал теста си със собствени средства, в много малък тираж (само 1200 екземпляра), а освен това му се наложило и да ореже таблиците и от 15 оригинални таблици в печат попаднали само десет.

След издаването на книгата неговите колеги започнали да го критикуват. Той получил обвинения в шарлатанство. Но Роршах не се отказал от труда си и искрено вярвал, че работата му е отправна точка на ново направление в психологията.

Интуицията му не го подвела. Десет години след смъртта му неговият тест получава огромно разспространение и оттогава той се използва в целия свят, а също така е предмет на много изследвания и адаптации.

Автор: психолог Л. Боянова