Автор Тема: Чувство на вина и болка след взето решение  (Прочетена 365 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Helena123

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 4
  • Карма: +0/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
Чувство на вина и болка след взето решение
« -: 7 октомври 2023 10:16:10, събота »
Здравейте, отново!

Връщам се да споделя какво се случи с последната връзка, за която писах във форума, около преди 2- 3 месеца.
Разделихме се. Повиках го да говорим сериозно, защото сякаш при останалите опити от моя страна да му споделя, как се чувствам и кое не е окей за мен, той сякаш се правеше че не разбира или наистина не ме разбираше.

В края на август месец отидохме на море за 3- 4 дни. Инициативата беше моя. Той избра мястото. И там се върнаха спомени за бившата му жена, как е искал да я прегърне като са се разхождали по улиците, как тя го е отблъснала, как е играл с дъщеря си на тенис и т.н. ( мен не се сети да ме прегърне нито веднъж, докато се разхождахме), и това просто ме нарани за пореден път. Разбрах,че този мъж, не е преодолял тази жена все още. И не знам дали изобщо някога ще я преодолее. Замълчах си....Проявих разбиране...

Плановете ни за уикендите и свободното ни време заедно, просто не се случваха.  Ние нямахме планове. Той нямаше време, докато аз се опитвах да намирам. Не съм го притискала с нищо, чаках той да поеме някаква инициатива. Нищо....Освен да си пишем съобщения и да ме пита как съм, както и да се виждаме 1 път в седмицата или един път на 10- 12 дни, просто, когато на него му е удобно. Поканих го да се запознае с брат ми  и семейството ми на вилата, отказа ми два пъти. Реших, че  може би е твърде рано. Но това е моят начин да покажа, че държа и уважавам този човек.  Той не ме покани нито веднъж да се запозная с негови близки и приятели, за семейството му да не говорим.

Преди две седмици, когато прекарах вечерта с него на сутринта просто му казах, че не желая да ме приема само като сексуален обект от време навреме и че, не мога повече по този начин да си губя времето, че ние дори нямаме планове за уикендите. Той като, че ли не го очакваше:  Но каза: "Да добре, ще излезем някъде." След още 10 дни никаква инициатива от негова страна освен: "Ела довечера до вкъщи" - аз взех решението за себе си.

Вчера го помолих да се видим навън за разговор. Заявих себе си и му казах, че не одобрявам това, което се случва и няма да го толерирам повече, както и че вече съм взела своето решение. Не го очакваше, но ми заяви, че и той бил взел същото решение. Как не е готов за връзка, как може би аз не съм човекът за него и т.н.... Как винаги ще вижда бившата си жена в лицето на дъщеря си и как тя ще ги обединява винаги. Това ми беше абсолютно достатъчно.

В момента изпитвам вина и болка, затова, че може би не съм дала шанс, не съм проявила достатъчно разбиране към този човек. Но истината е, че проявих прекалено много разбиране и толерантност към отношения, които ми дават някакви трохи и нищо повече. И които не водят до никакъв прогрес.  Просто имам нужда от съвет и да чуя, че съм взела правилното решение, защото всеки път се питам, какво не ми е наред. Наистина ме боли и не мога повече. Не отхвърлям хора от живота си с лека ръка. Просто искам да избера себе си, да се погрижа за себе си, и да не допускам в ума и душата си, някой който не ме избира и не ме цени достатъчно.


Благодаря, че прочетохте!

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1353
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Re: Чувство на вина и болка след взето решение
« Отговор #1 -: 8 октомври 2023 10:33:04, неделя »
Здравейте отново.

Съжалявам да науча, че преминавате през такъв труден период. Чувствата на вина, съмнение и болка, които изпитвате, са абсолютно нормални след края на връзка, особено ако сте инвестирате много в нея, както е във Вашия случай.

От това, което споделяте, ясно се вижда, че Вие сте направила всичко възможно, за да поддържате и подобрите отношенията си с партньора. Показали сте много голяма толерантност и разбиране, което говори за вашата зрялост и готовност за истинска връзка. Важно е да разберете, че не можете да носите тежестта на връзката самостоятелно и ако другата страна не е ангажирана, това не е нещо, което бихте могли да промените сама.

Считам, че сте взела правилното решение. От вашето описание става ясно, че връзката не ви е донесла щастието и удовлетворението, които заслужавате. Така че, въпреки че Ви е трудно сега, бъдете уверена, че сте направила правилния избор за себе си.

Ето какво бихте могла да направите от тук насетне:

Самопознание: Използвайте този период, за да се концентрирате върху себе си, вашите нужди и желания.

Самоподкрепа: Търсете подкрепата на близки и приятели. Обграждайте се с хора, които ви правят щастлива и ви подкрепят.

Терапия и саморефлексия: Понеже преминавате през труден период, консултация с психолог може да бъде особено полезна.

Поставяне на граници: В бъдещите отношения, не забравяйте уроците, които сте научила. Бъдете ясни относно това какво очаквате и какво се нуждаете от връзката.

Желая ви всичко най-добро и силата да продължите напред с позитивен поглед към бъдещето. Не забравяйте, че заслужавате любов и щастие, и те ще дойдат, когато сте готови и отворени за тях.

психолог Людмила Боянова