Автор Тема: Четива по психология по следните теми  (Прочетена 385 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валсо

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 14
  • Карма: +1/-0
  • Пол: Мъж
    • Профил
Четива по психология по следните теми
« -: 13 април 2023 21:52:00, четвъртък »
Здравейте. Отдавна не бях влизал тук и въобще бях забравил за този форум. Сменях браузъри, добавки, отметки идваха и си отиваха и този форум потъна някъде с отишлите си отметки.  ;D

Ако може да ми препоръчате четива по психология и преди да питате - не, изобщо не смятам да ставам психолог. За да бъдеш психолог, е нужно огромно търпение, каквото аз нямам, просто ме влече да си я чета като хоби. Така, както някои обичат да четат устройство на автомобила като хоби, мен ме влече да чета за това какво кара зъбните колела в човешкия мозък да се движат по определен начин. Учебника за 10-11 клас по психология (един син такъв на изд. "Просвета"), която изучавахме в техникума, го изчетох няколко пъти, психологията на сексуалността на Фройд също я прочетох няколко пъти (главно заради сухия и калпав превод, та трябваше да го чета няколко пъти, за да разбера какво аджеба са превели), вкъщи намерих един огромен учебник по психология, но той е на милион години и май е писан на нещо средно между руски и старобългарски и разбирането му е много трудно, та с него не стигнах доникъде.
Но така или иначе от всичкото това четене (и донякъде общуване с определени хора) разбрах кои теми най ме влекат и намирам за интересни: психология на стадото*, психология на начина на човешкото мислене като цяло, човешките комплекси и прикриването им по един или друг начин, както и какво поражда тези комплекси. Та, ако може препоръчайте нещо за четене по тези теми. Може да е на български или на английски - знам и двата езика, така че не е проблем да е на английски. Също така може да е и за професионални психолози, не ми пречи - аматьорските вече ги прочетох. :) В нета намерих 3 книги, едната от които не съм сигурен дали е това, което търся: https://www.bukvara.com/choveshkiqt-mozak-lesen-narachnik-po-nevropsihologiq-homo-futurus-niki-hejs.html Тази също звучи интересно: https://www.bukvara.com/socialna-psihologiq-tom-4-golemi-mnojestva-mejdugrupovi-otnosheniq-sofi-r-sava-djonev.html Третата звучи точно като това, което търся като четиво, но ако има и други подобни, ще съм благодарен да ги споделите: https://www.bukvara.com/misleneto-iztok-zapad-danial-kaneman.html Но като знам за колко време изчитам двата тома "Граф Монте Кристо", тези над 900 страници ще ги глътна за има-няма 2 седмици и после пак ще търся нови заглавия, така че ако знаете и други по посочените от мен теми, давайте ги, моля.
*Една от админките тук - Люси - съм почти сигурен, че знае какво имам предвид под "психология на стадото". :)

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Re: Четива по психология по следните теми
« Отговор #1 -: 14 април 2023 07:27:16, петък »
Здравей Валсо.

Прекалено пръснати са. Примерно Фройд е писал за вредите от религията, но сам виждаш, че не е на едно място, а е пръснато из творчеството му. Не е само той в това положение. Предполагам, защото църквата все още има твърде много пари и това води до репресии на онези, които изобличават методите й, в които, аз лично, подобно на Фройд, не намирам нищо морално или етично.

Ако ще търсиш информация на тази тематика, можеш да опиташ по ключови думи, например: индоктринация, религиозно възпитание като част от индоктринацията, антропоморфизъм, манипулация по линия на религията, конформизъм, когнитивно постоянство (склонността на човек да запазва своите убеждения, дори когато има доказателства, че те са грешни или неточни), когнитивен контрол в частта удар по уменията за избор, планиране, оценка и корекция на действията си в различни ситуации и така нататък.