Автор Тема: Неовладян гняв  (Прочетена 399 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен MalinaPi

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
  • Карма: +0/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
Неовладян гняв
« -: 14 март 2023 09:45:26, вторник »
Синът ми, който е на 9 години, не се ядосва често, но когато се почувства много засегнат - обиден, унизен, подигран или отхвърлен от съученици или деца на площадката, реагира много бурно - блъска по чина, хвърля предмети, обижда с думи, замахва /засега не е наранил никого физически/, плаче и не може да овладее гнева си.
Говорихме с училищните психолози /наложи се да сменим училището/, вкъщи също обсъждаме темата за гнева - колко е опасен, как може да нарани, осакати или дори да убие някого, но засега няма резултат. Гневните му изблици са по-редки, но не са преодолени. Класната му в новото училище казва, че той има ниско самочувствие и може би търси внимание по неподходящ начин.
Детето ми е осиновено. Прочетох книгата "Първичната рана" и знам, че той има огромна травма от изоставянето /макар че си е при нас от 4 месеца, знае, че е осиновен /.Какво ще ме посъветвате?
Предварително Ви благодаря!

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1353
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Re: Неовладян гняв
« Отговор #1 -: 14 март 2023 14:29:43, вторник »
Здравейте,

Радвам се да науча, че сте взели мерки, за да помогнете на своя син. Постъпила сте много отговорно и адекватно. Ето няколко допълнителни съвета, които може да ви помогнат в трудната задача, с която сте се заела:

1. Установете ясни граници: Важно е да установите ясни граници за сина си относно това, какво е приемливо поведение и какво не е. Обяснете му, че насилието никога не е приемливо, дори когато се чувства обиден или разочарован. Обърнете внимание на това, как говори и как се държи към другите, и му кажете кога това поведение е неподходящо.

2. Разберете причините за неговия гняв: Опитайте се да разберете причините за неговия гняв и да говорите с него за това. Възможно е да търси внимание по неподходящ начин, защото не се чувства достатъчно сигурен в себе си. Също така, може да има проблеми с приятели в училище, които го правят да се чувства обиден и изоставен. Помогнете му да разбере как да се справи с тези проблеми по по-продуктивен начин.

3. Научете го да отвежда по безопасен начин обхваналата го агресия: това е много важно, тъй като агресията не изчезва с времето, а се натрупва. След като се натрупа, дълго потискана, е възможно да избухне с много по-голяма сила, сравнено с преди. Това отвеждане на агресията става, като се предлага на детето алтернативен начин да изрази гнева си. Важно е да го изрази, а не да го потиска (защото гневът не изчезва, а се натрупва и ако е потиснат, тогава неминуемо периодично ще се стига до избухването от няма нищо). Алтернативи са да се ползват арт-техники за себеизразяване, да говори за чувствата си, изразявайки емоциите си, да спортува (препоръчителни са спортове, в които има много физическа активност) и така нататък. гневът е нормална емоция, но пак акцентирам, че не трябва да се потиска и е важно да научи да го изразява по подходящ начин. Така ще успее с времето да се справи с гнева и с негативните емоции.

4. Разговаряйте за травмата му при изоставянето, която споменахте: Поговорете с него за травмата му от изоставянето и как това може да повлияе на поведението му. Обяснете му, че това, което е станало, не е негова вина и че му помагате да преодолее тези трудности.

5. Помогнете му да повиши самочувствието си: това можете да направите по следния начин:

- Поощрявайте го - Поощряването е много важно за повишаване на самочувствието. Похвалете го, когато постигне нещо добро, като се учи добре, спортува, рисува или прави нещо друго, което му харесва. Изразете гордостта си от постиженията му и покажете му, че го цените.

- Предоставете му възможности да успее - Помогнете му да намери нещата, които го интересуват и в които е добър. Например, ако обича да спортува, намерете му подходящ спортен отбор или дейност, която да упражнява. Това ще му даде възможност да покаже своите умения и да се чувства успешен.

- Уверете го, че е важен и обичан - Кажете му, че го обичате и го цените. Покажете му, че е важен за вас и за хората около него. Важно е да се чувства любим и приет, за да има по-високо самочувствие.

- Помогнете му да се справи с трудностите - Когато той се сблъска с трудности, помогнете му да се справи с тях. Предложете му да обсъдите проблема и да потърсите решения заедно. Това ще му помогне да се чувства по-сигурен в себе си и по-готов да се справи с трудностите в бъдеще.

Най-важното е да продължавате да бъдете все така търпеливи и любящи в подкрепата си към сина си. Така той ще се развива като щастлив и успешен човек.

Всичко това може да бъде много трудно за една майка, но не трябва да се чувствате сами в борбата си. Аз съм психолог, който е в състояние да ви помогне да се справите с предизвикателствата и да намерите начини да подобрите отношенията си със сина си.

В моята практика предлагам индивидуални консултации за майки, които имат деца със затруднения в поведението или с травматични преживявания. Имам голям опит в работата с деца и тийнейджъри и мога да ви предоставя ценни съвети и техники за управление на агресията на вашия син и подобряване на междуличностните взаимоотношения.

Заявете онлайн консултация с мен и разберете как да се справите с трудностите и да намерите начини за постигане на здрави и хармонични отношения с вашето дете. Аз мога да ви помогна с това да се преборите с предизвикателствата и да намерите своя път към по-щастливо и пълноценно семейно съществуване.

Повече подробности можете да намерите, като последвате линка: КЛИК.

Пожелавам Ви успехи!

психолог Людмила Боянова

Неактивен MalinaPi

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
  • Карма: +0/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
Re: Неовладян гняв
« Отговор #2 -: 14 март 2023 18:42:56, вторник »
Много Ви благодаря за бързия, изчерпателен и много полезен отговор! Почувствах се подкрепена и окуражена в този труден път, който трябва да извървим като родители заедно с нашето детенце.
Бог да Ви благослови!