Автор Тема: Как да се ушие защитна медицинска маска  (Прочетена 1453 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Как да се ушие защитна медицинска маска
« -: 27 март 2020 10:40:11, петък »
В интернет чета всякакви препоръки от незнайни войни как да си ушием сами безплатно маска, защитаваща от вируси, включително от корона вирус. Примерно от - салфетка, хартийка, памучен плат и прочие материали, които ме карат да се съмнявам в здравия разум на предлагащите подобна "защита" от вируси. Ако ставаше така, тогава всички медицински маски, които лекарите носят, да бяха изработени от салфетки, а защо не и от станалата популярна напоследък, тоалетна хартия. Нали?

За хора като мен, които са със заболяване на имунната система, подобни експерименти със здравето чрез носене на бутафорни защитни медицински маски, звучат несериозно. Затова реших да публикувам моят начин как аз шия за себе си защитни маски за многократна употреба. В края на материала ще дам и указания за начини на пране на изработваните от мен маски.

Започвам от описание на самата маска. Тя се състои от 4 слоя. 2 вътрешни слоя от спанбонд и 2 външни слоя от микрофибър.

Спанбонд е име на нетъкан текстил, но и на самата технология, по който е изработен въпросният текстил. От спанбонд се произвежда медицинско облекло, в това число и медицински маски. Той има много ниска плътност - от 15 до 25 г/м 2 . Не е скъп - струва около 3 лв на метър. Моят избор за цвят на спанбонд е бял.

Микрофибър е плат, който много успешно задържа влага и в случая за маската няма да я допуска да преминава към дихателните пътища, което според мен е важно. Микрофибърът е изключително устойчив на износване плат и това превръща маската в такава за многократна употреба. Също не е скъп плат - отново около 3-4 лв за метър. Моят избор за цвят на микрофибър е черен.

Маската предвижда изработката на 4 "ушета" , за които да се завързва връвчица за прикрепяне на маската, съобразно размера на главата индивидуално за всеки. Така се обезпечава маската да прилепва плътно към лицето и да няма достъп на нефилтриран въздух към носа и устата.

Кройка: 21 на 22 см за хора с малки обиколки на главата, а за хора с по-големи обиколки на главата 21 на 27 см. За "ушетата" на маската аз използвам ластик с дебелина 1 см и дължина 6 см и по 4 броя такива за 1 маска.

ВАЖНО: Не използвайте никакви карфици на нито един етап от шиенето на маската. Това ще увреди платовете и ще намали защитните им свойства!

Технология на ушиване на защитната маска:

1. Поставят се един над друг общо 4 слоя платове в следния ред - 2 слоя спанбонд и върху тях 2 слоя микрофибър. Поставят се на шевната машина, така че спанбондът да е от долу към плота на машината, а микрофибърът да е към иглата (бялото към плота на машината, а черното- към иглата). Маската се разполага от към най-дългата нейна част.
 
2. Подготвят се "ушетата" на маската. За целта ластикът се прегъва през средата на две равни части. "Ушетата" се разполагат в прегънат вид по четирите края на маската между двата слоя микрофибър (черният плат). Крайчетата на "ушетата" стърчат към краищата на маската. Така се получава следното:



3. Четирите слоя платове, ведно с "ушетата" се изминават с отстъп от около 1 см по следния начин (където с червено е обозначен шевът, който трябва да се измине- обърнете внимание, че трябва да се остави незашито в горната част, за да се обърне маската през така оформената "дупка"):

маска

На местата, където са "ушетата" се изминават няколко шева, за да е здраво, тъй като там при носене в последствие платът най-много ще се опъва.

Не се зашива цялата горна част, а се оставя дупка, през която маската да може да се обърне.

4. През незашитата горна част маската се обръща. Крайният резултат от обръщане визуално наподобява следното:

маска

В горния край ще има незашита дупка. Маската трябва да е черна и от двете страни (или в какъвто цвят ви е микрофибърът), а двата слоя спанбонд трябва да са останали като пълнеж вътре в маската. "Ушетата" на маската вече трябва да са функционални, т.е. да стават да се промуши връвчица между тях (на този етап не ги ползвайте освен за тест дали сте работили правилно, ако имате съмнения в това) и да стърчат по показания начин настрани.

5. В горната част на маската се поставя шеф, който е от една страна затварящ незашитата дупка (през която е обърната по-рано маската), а от друга страна е украсителен. Изминава се аналогичен шев и на долната страна на маската. Ще се получи нещо такова:

маска

6. Правят се общо 3 плисета (сгъвки) на маската, всяко с дължина около 1 см. Следи се плисетата да са едно до друго, за да се избегне прекалено удебеляване на плата. Плисетата НЕ СЕ БОДАТ С КАРФИЦИ, тъй като това ще наруши защитните свойства на маската. Правете ги на ръка или ги залепете временно със здраво тиксо. Не използвайте ютия, защото микрофибърът не издържа на топлина и ще се увреди.

7. Изминава се стабилен страничен шеф върху плисетата, за да се фиксират. Маската трябва да добие следния вид, където червеното е шевове, а трите черни линии са плисетата:

маска

С това маската е готова. Тя е за многократна употреба. Пере се в хладка вода. Не се глади. Причината е, че микрофибърът се уврежда от високи температури. Дезинфекцията се осъществява чрез накисване на няколко минути в хладка вода с достатъчно количество перилен препарат. След това се изплаква обилно с вода, без да се трие. Маската съхне бързо. На около 20 градуса за 2-3 часа е изсъхнала и готова за повторна употреба.

Преценила съм , че може да се носи и повече часове, но за по-сигурно може би е оправдано да се носи за около 2 часа и да се сменя с друга след това.

Ръцете преди и след сваляне на маската се минават със спирт, а при липса на спирт - се мият със сапун с поне 20 секунди изкисване в сапуна.

Използвана маска се сваля за връвчиците, не се пипа микрофибърната част. След сваляне внимателно се прибира в найлонов плик за еднократна употреба, който се завръзва стабилно. За целите на изпирането може да се ползва обикновена кофичка от кисело мляко, която да е напълнена с хладка вода и достатъчно перилен препарат.

За допълнителна защита носете и предпазни очила, тъй като вирусите се "хващат" и през очите.

Автор: психолог Л. Боянова , https://ms-dnevnik.eu/