Автор Тема: Припадам от кръв  (Прочетена 2791 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен elkrato

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 1
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Припадам от кръв
« -: 16 януари 2018 09:12:59, вторник »
Здравейте! Проблема може да не е за тук, но реших да пробвам.
От дете ми става лошо, когато се порежа или ми вземат кръв. Има един случай, който помня ясно. Бях при баба и дядо, играех си режейки листа розови рози. По едно време видях нещо червено между тях, въпреки че имаше само розови листенца. Когато ги махнах, видях че съм се порязала. Показах това на дядо и слязохме долу да търси лепенка. Докато стоях на двора, помня как не течеше нищо от раната, беше и съвсем малка, но започнах да я разглежда и стискам леко, усетих пулсиране на мястото, причерня ми и припаднах. И така ми става винаги при подобни ситуации. Сега работя като асистент на зъболекар и макар да съм свикнала с кръвта от леки порязвания и т.н. ми прилошава при ваденето на зъб. Проблема е, че бях свикнала почти напълно с гледката и мислех, че съм се отървала от този проблем, но последните месеци това се завърна по-силно. Междувременно се чувствах малко по-раздразнителна и нервна, заради постоянно закъсняване на работа. Случи се два пъти, така по-силно прилошаване.  Преди да ми стане толкова лошо първият път, почивният ден бях ходила до магазина, когато почувствах подобно нещо. Стопляне на тялото, отпадналост и т.н., при условие че не бях въобще близо до кръв или нещо подобно. Знам, че положението може да се подобри, но не мога да си обясня тези последни два пъти, кога ми прималя много. Отдавам го на нервност, но  бих искала и вашето мнение.
Благодаря предварително!

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1349
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Re: Припадам от кръв
« Отговор #1 -: 16 януари 2018 14:36:55, вторник »
Здравейте elkrato.

Това, което описвате, се нарича хемофобия. Тя обикновено стартира заради някое травматично събитие от миналото и може да се усили от стрес. А прималяването и прилошаването, които настъпват, обикновено са свързани с промените в кръвното (кръвното пада), които настъпват при проявата на хемофобията.

В тази насока са и съветите ми.

1. За проблема с кръвното, който възниква при вида на кръв: запасете се с напитки, които го покачват. Пийнете глътка за успокоение, когато усетите, че имате нужда. Ако имате възможност, когато усетите прилошаване, седнете за момент и опрете глава на колене. Това ще стимулира кръвообращението и ще се почувствате по-добре.

2. Със страха от кръв следва да се борите по реда, с който се бори човек с паник атака. Т.е. не следва да отбягвате ситуациите, свързани с кръв (това може да влоши хемофобията). Когато усетите страха, съсредоточете се върху дишането. Трябва да си доставяте достатъчно количество въздух. Избягвайте да дишате плитко и учестено, защото това е фактор да се замаете. Липсата на достатъчно въздух при плитко дишане също така и ще усили страха. Затова се постарайте да дишате с 70% от капацитета на дробовете си като включвате и корема в дишането, т.е. дишате дълбоко (не се пренадишвайте с повече от 70% от капацитета на дробовете въздух, защото и пренадишването също не е полезно). Следва въпросът дали ви обземат някакви мисли за кръвта или е само страх. Ако ви обземат мисли, кажете си, че са дезадаптивни и всъщност всичко е наред. Ако е само страх, фокусирайте се върху дишането си, докато овладеете нещата чрез релаксиране. Допълнително можете да разсеете страха с глътка от напитката.

психолог Людмила Боянова