Автор Тема: Единство на човешката психика  (Прочетена 1884 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1348
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Единство на човешката психика
« -: 19 септември 2017 19:00:29, вторник »
Човешката психика е единна. Тя е едно цяло, съставено от различни компоненти, елементите на които са строго индивидуални за всеки човек. Тези компоненти са условни (само за удобство, а не като разграничение) и може да бъдат разделени на три групи, които всъщност определят поведението на даден човек:

I група: Чувства и стремежи;
II група: Интелект;
III група: Общи и конкретни правила за действие;

I-ва група: чувства и стремежи
Първата група съдържа основните човешки чувства и стремежи. Всеки човек ги притежава в по-малка или в по-голяма степен, незвисимо дали го осъзнава. Всяка едно от тях трябва да бъде разглеждано както само за себе си, така и като част от другите. Същото важи и за отделните аспекти на човешката психика. Примерно алчността като характеристика за даденото лице, за което се отнася, може би се свързва със страха от загуба и т. н.

II група: Интелект
Всеки човек, в резултат на своя жизнен път, повлиян от множество фактори (вътрешни и външни), си изгражда типични само за него разсъждения и мисли (житейска теория за това какви са всъщност нещата, кое какво е, кое е ценно и кое не е и други) за всяко едно нещо от заобикалящия го свят. Така се създава един вътрешен свят, който също подлежи на самоанализа. От тук нататък втората група се разглежда като първата.

III група: Общи и конкретни правила за действие
Въз основа на първите две групи като краен резултат се появява човешкото поведение, което образно може да бъде сравнено с "общи и конкретни правила за действие". Всеки човек разполага с такива. Някои от тези правила са осъзнати (в по-голямата им част), а други не са. Именно тези правила са причината човек два пъти да реагира еднакво, когато попадне в една и съща ситуация два пъти (примерно, ако трябва да върши отегчителна работа и двата пъти ще изпита скука). Тези правила подлежат на известна промяна в зависимост от избора и житейското развитие на притежаващия ги и са свързани както с безусловните рефлекси, така и с условните такива.

Психиката на всеки човек е уникална и неповторима и е невъзможно да бъде направена изчерпателна схема на групите: Чувства и стремежи, Интелект, Общи и конкретни правила за действие. Те винаги остават отворени с възможност да се добавят към тях нови елементи. Ето затова всеки човек е уникален и неповторим що се отнася до неговия вътрешен психически свят, тъй като човешката психика се формира като комбинация от описание на света от околните в ранното детство и от анализирането на външна и вътрешна спрямо човека среда в зряла възраст и сравнение между тях, което е причина както за наличието на общи черти между хората, така и за появата на съществени разлики в психическо отношение между тях.

Така формираната психика е в основата на човешкото поведение.

Автор: психолог Л. Боянова