Автор Тема: Как да се защитим от психологическия натиск  (Прочетена 1937 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

 • ПСИХОЛОГ
 • Админ
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1353
 • Карма: +8/-0
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Форум за психология
Как да се защитим от психологическия натиск
« -: 19 септември 2017 18:15:52, вторник »
Как да се защитим от психологическия натиск в моменти когато трябва да вземаме решения?

Всеки от нас среща хора, които постигат целите си, прилагайки психологическа принуда върху околните. Не можем да избегнем такъв натиск, но можем да се борим с него. Как? Като познаваме по какъв начин "потисниците” правят това.

Посочените по-долу начини за психологическо въздействие върху хора, се прилагат основно в средите на големия бизнес, но и на обикновеното работно място, в един обикновен офис се срещат манипулатори, които прилагат психологическия натиск върху своите колеги, подчинени или партньори по работа.

Човешкият фактор

Един от най-лесните начини за психологическото потискане на човек е да се подцени статута му и по този начин да се засегне достойнството му.

Ако по време на делова среща на Вас ви правят забележка относно облеклото Ви или външния Ви вид или, например, Ви казват, че костюмът Ви не Ви отива и изобщо не изглеждате добре, трябва да се замислите, дали партньорите Ви искат да превключат Вашето внимание върху Вас самите, за да "скрият” обсъждането на някои важни проблеми. Болното място на всеки човек е различно. Един се притеснява от ръста си, друг – от наднорменото тегло, а трети – от говора си. Хората с които общуваме по-често, обикновено забелязват тези притеснения и могат по-лесно да се възползват от тях. Затова, начинът на психологическото потискане чрез човешкия фактор най-често оказват върху нас нашите колеги, началници и бизнес-партньори.

Съществуват още няколко често срещани видове на психологическо потискане чрез засягането на статута: да Ви накарат да чакате, да не Ви слушат, да не Ви поглеждат, да се правят, че не Ви забелязват, преднамерено да Ви отговарят много бързо без да помислят и др. Всичко това може да Ви направи по-податлив на външното въздействие. Без да го осъзнавате, ще поискате по-бързо да приключите разговора, бързо да се съгласите или да подпишете нещо и да напуснете срещата, дори ако губите от това.

За да не се поддавате на този натиск, трябва да възпитавате в себе си чувство на самоуважение и да не се подценявате. Тогава няма да се притеснявате, че ще има много желаещи да Ви въздействат, потискайки статута Ви.

Илюзия за избор

Когато трябва да подпишете важен документ и сте съсредоточен, бизнес-партньорът Ви изведнъж може да превключи вниманието Ви върху някои странични неща. На пръв поглед те нямат никакво отношение към документа, който подписвате, но всъщност Ви подвеждат към необходимото на партньора Ви действие. Например, изведнъж Ви питат: "С какъв химикал обичате да се подписвате – с обикновен или с рекламен?”. Вие, да кажем, отговаряте: "С обикновен”. Американският психолог Милтън Ериксон нарича тази ситуация "илюзия за избор” или "лъжливо чувство на алтернатива”. В тази ситуация, освен че Ви разсейват, Ви предлагат илюзия за избор. Някои хора без да осъзнават, получават чувство на благодарност за проявения към тях интерес. Отговаряйки на този въпрос, човекът все едно се съгласява да подпише документа със своята любима химикалка.

Отрицателна заповед

Хипнотизаторите често прилагат приомът на "отрицателната заповед”. Опитайте да влезете в някакво помещение, където има много хора и да кажете: "Много бих искал сега никой да не поглежда тавана”. Какво мислите ще направят повечето от присъстващите? Те ще погледнат тавана!

Този принцип често се прилага по време на рекламни акции. Той може да бъде използван и по време на делови разговор. Например, някой, един вид на шега, Ви каже: ”Бъдете внимателни когато четете тези документи, не се отпускайте, не губете контрол. Вие трябва всичко да проверите много внимателно, защото сега има много мошеници.” След тези думи, Вие можете напълно да се доверите на човека, който Ви ги е казал и да забележите, че напълно губите контрол, отпускате се и изобщо сте готови да подписвате всичко, каквото Ви помолят.

Ако усещате нещо подобно, то най-добре е да се откажете да разглеждате документите в момента, а да се разберете за нова среща.

Стресово въздействие

Стресовите ситуации оказват въздействие върху човека няколко пъти на ден и по начало те са нужни на човека, защото покачват жизнения му тонус. Но, ако стресовите ситуации преминават определена граница, те оказват вредно влияние не само върху организма Ви, но и върху Вашата активност. Върху тази закономерност е построен стресово-психологическият натиск.

Най-характерни са стресовите натоварвания по време на войните, когато войниците се изтощават не само физически, а и психически. Тогава са възможни най-невероятните загуби. Разбира се, че по време на мирния живот, не ни се налага да стигаме до пълно изтощение. В същото време, не са редки случаите, когато някой преднамерено иска да намали работоспособността ни и способността ни да вземаме решения. До такова състояние може да се стигне по различни начини.

Известно е, че всеки човек притежава вродено чувство на опасност и автоматично реагира на потенциално застрашаващи го ситуации. Възприятието и чувствителността на човека могат да бъдат нарушени, например, когато върху него се въздейства с помощта на силен звук, човекът неочаквано се бута, към него бързо се приближава някакъв предмет, той вижда неочаквана силна светлина или дори неочаквано някой го докосва.

Например, силно звуково въздействие (120 децибела и повече) може да предизвика главоболие, да наруши координацията на човека, той няма да може адекватно да анализира и да взема решения. Съществуват специални звукови генератори, издаващи звуци, които не се чуват от човешкото ухо, но влизат в резонанс с колебанията на човешките органи и предизвикват патологични промени в организма. Инфразвукът с определена интензивност предизвиква панически страх, човекът не може да се контролира и се паникьосва.

Разбира се, почти няма вероятност Вашите опоненти да ползват подобна техника, но в някоя ситуация можете да се намирате близо до някакви уреди, които оказват подобно въздействие точно върху Вас. Затова, ако усещате вътрешен непознат и странен дискомфорт, помолете срещата да бъде прекъсната и се разберете за друг ден и друго място.

По-вероятно е, върху Вас да въздействат с помощта на неочаквано докосване. Психолозите казват, че всеки човек има хиляди автоматични програми. Една от тези програми се явява ръкостискането – когато някой Ви подава ръката си, Вие автоматично му отвръщате със същото и стискате ръката му. Представете си какво ще стане, ако Вие, например, подавайки ръката си за ръкостискане, изведнъж стиснете не китката на човека, а хванете ръката му малко по-нагоре. По този начин Вие ще "объркате” програмата на човека. Той няма да знае какво да прави по нататък, той не е "програмиран” за действия, следващи след като някой му хваща и задържа ръката при поздрав. Точно в този момент трябва да му дадете определена "инструкция”, например: ”Ние днес задължително трябва да приключим всичките ни съвместни работи”. Ако Вие само хванете ръката, без да кажете нещо, човекът с когото се поздравявате, ще се чуди на Вашата реакция. Но, ако в момента кажете нещо, човекът няма да се изненада, а казаното от Вас ще бъде възприето от него като "инструкция”.

Всякаква неочаквана ситуация може да предизвиква реакция на "нито приемам – нито предавам” и точно през това време могат да Ви внушат нещо – за Ваше добро или зло.

За съжаление, с подобен вид психологически въздействия, може да се пребори само добър професионален психолог. Вие можете само по време на сериозни и важни преговори или делови разговори, да осигурите атмосфера, която да е максимално добра за Вас. Проверете помещението да е проветрено и да не е прекалено топло. Жегата и задухът могат да Ви отпуснат, мисловната Ви дейност ще се забави, а вниманието ще отслабне.

Когато в офиса, където преговаряте, е шумно или липсва усамотено място за разговор, това може да бъде един от признаците, че искат да повлияят върху Вашето решение.

Опасност от физическия натиск

Това не е реално физическо въздействие, а само заплаха да се извърши такова. Тази заплаха притежава разрушителни свойства и често въздейства по-силно от истинското физическо въздействие.

Човекът, който възприема заплахата от физическо въздействие много лично, фактически се опасява от всичко. Страхът и тревогата го правят непълноценен. Мислите за евентуални опасности сковават съзнанието му, потискат го и го карат непрекъснато да мисли за това. Той започва да робува на своите мисли, които се разрастват с голяма скорост. Човекът започва "сам да се навива” и да трови здравето и живота си.

Има практически нулева вероятност човек, изпаднал в такова положение, да окаже съпротива в ситуация на реална опасност, но има голяма вероятност да си докара класическа страхова невроза.

Затова, много важно е да се научите да "не вземате навътре” писмата, обажданията, думите и другите послания със заплашително съдържание. Не бива да изпадате в паника и да се страхувате, за да запазите здрав разума си и да търсите начини да излезете от създалото се положение.

Сега вече сте запознати с основните начини на психологическо въздействие върху хората, а значи ще можете да ги разпознавате и да се борите с тях.

Из www.karierist.com