Автор Тема: Чувствам се подтисната  (Прочетена 1654 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bella

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 1
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Чувствам се подтисната
« -: 24 септември 2017 10:34:51, неделя »
Здравейте, омъжена съм от една година,имам прекрасно бебенце на 4 месеца всичко е прекрасно освен това че откакто родих нещо се случва с мен,с психиката ми и явно не мога да го преодолея.Само да отбележа че отглеждам детенцето сама,нямам помощници...та към същността..Чувствам се подтисната,изморена,нямам настроение ,не ми се общува с хора сякаш ме мързи  :)  не мога да се зарадвам на нищо,страшно мнителна съм станала...главата ми е пълна с мисли,че мъжът ми ми изневерява,лъже ме дефакто не мисля че е така,защото не ми е дал повод за това,негативна съм станала към него и въобще към всичко.Сънувам всяка нощ кошмари откакто родих(вече 4 месеца),изпитвам и панически страх от тъмното особено ако съм сама...  :'( 
Не знам как да опиша по точно това което чувствам,не мога да открия точните думи за тази негативност,която ми е в главата .На моменти дори ме избива на агресия ,дразня се на мъжа си защото искам да споделя с някого това което чувствам но той не ме разбира а и няма с кой да споделя ... не искам да затормозявам обкръжението ми с моите чувства като се има в предвид,че обкръжението ми е само от работната среда на мен и мъжа ми(работим заедно) Ядосвам се мъжа ми затова,че постоянно му е работата в главата и че не усещам свободата да си говоря с него може би защото няма да ме разбере .А и другото което е че странно откакто имаме бебе мъжът ми не иска да правим любов толкова често както преди и се чувствам пренебрегната и нежелана.....преди знаех какво ме прави щастлива -правеше ме всичко ,слънцето което грее,птичките..а сега  :'(  всичко ми е сиво............
моля ви пишете ми нещо,за съвет не знам ,но нещо с което да се почувставм по добре,найстина имам нужда.

Неактивен mariya_koeva

  • ПСИХОЛОГ
  • Глобален модератор
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 767
  • Карма: +17/-0
  • Пол: Жена
  • Нека заедно намерим пътя към промяната!
    • Профил
    • https://psychologist-koeva.blogspot.com/
Re: Чувствам се подтисната
« Отговор #1 -: 24 септември 2017 10:35:30, неделя »
Здравейте, bella!

Може би сте изпаднала в т.нар. следродилна депресия. Навлезли сте в период, в който имате съвсем различни отговорности - грижете се за своето бебе и трябва да сте нащрек денонощно. Сигурно ви се струва, че на моменти живеете друг живот, който с нищо не се дублира от "стария". А в същото време искате отново да се почувствате красива, значима и обичана.

Статистиката показва, че само 15% от жените, които са родили скоро, достигат до тежки форми на следродилна депресия, но почти всяка жена преминава през етапа на емоционална лабилност и объркване. Според медиците това е вследствие на хормоналния дисбаланс в организма.

Общите характерни симптоми са:

• бързо преминаване от едно емоционално състояние в друго в широк диапазон. Например - от плач и мъка можете неусетно да преминете в еуфория и радостни чувства;
• лесна раздразнителност;
• трудности в концентрацията, бързо забравяне на факти и моменти от ежедневието, загуба на ориентация в познати места.

За да се справите по-лесно със следродилната депресия, се хранете здравословно и балансирано, разхождайте се повече на тихи места, изпълнени с чист въздух, извършвайте дейностите, които са ви доставяли удоволствие преди бременноста и се радвайте на своето малко бебе. Случило ви се е едно от най-хубавите неща в живота на една жена и не бива да пропилявате този момент в тъга, сълзи и унилост. Радвайте се, че детето ви е живо и здраво! Имате щастието да се грижите за нов живот, който се нуждае от вашата ведра усмивка, топлина и любов! Не оставяйте сивото ежедневие да ви замъгли дотолкова, доколкото да изпадате в мъчителни състояния, защото сега е моментът, в който трябва да бъдете най-щастлива!

Поговорете с мъжа си. Всеки проблем може да се реши със спокойно общуване. Споделете му, че ви липсва нежност и интимност. Кажете му, че разбирате, че може би има проблеми в работата си, и вие ще бъдете неизменно до него, когато има нужда от опора, но да се опита да ви отделя повече внимание.

Относно секса - за много двойки е характерно намаляването на половите контакти след раждането. Жената се чувства по-изморена и й трябва повече време, за да се настроите. Аз съм сигурна, че мъжът ви разбира всичко това и умишлено не повдига темата. Но все пак поговорете.

Опитайте се да ограничите или дори да прекратите гледането на телевизионни програми или филми в интернет, които ви плашат. Четете приятна литература, гледайте комедии и развлекателни предавания, наслаждавайте се на някоя картина, която ви успокоява. Кошмарите, които сънувате, страхът от тъмното, за който споменавате, и изобщо цялостният страх при заспиване е най-малкото последствие върху здравето ви. Нужна ви е повече позитивна информация преди сън!

Ако все пак не успеете да се справите с този период, посетете психолог или психотерапевт, който да работи по-задълбочено с вас и да открие конкретните причини за състоянието, в което се намирате.

Успех!

Мария Коева
психолог
Мария Коева
Психолог

mariyakoeva7@gmail.com
www.psychologist-koeva.blogspot.com