Автор Тема: Психолог, психотерапевт, психоаналитик и психиатър  (Прочетена 3124 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boyanova

  • ПСИХОЛОГ
  • Админ
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1348
  • Карма: +8/-0
  • Пол: Жена
    • Профил
    • Форум за психология
Психолог, психотерапевт, психоаналитик и психиатър
« -: 21 септември 2017 06:34:41, четвъртък »
Много хора изпитват затруднение да определят към кого да се обърнат за помощ: към психолог, психотерапевт, психоаналитик или психиатър.
Затова реших, че малко информация по въпроса кой какъв е и с какво се занимава, би била от полза.

Предупреждавам, че информацията, която предлагам по-долу, въобще не изчерпва уменията и познанията на психолозите, психотерапевтите и т.н. (няма как да обхвана във форум познания, които се добиват години наред), а дава само най-повърхностна представа, колкото за ориентация.

***

Психолог


Психологът подпомага отделната личност в процеса на самостоятелното и взаимодействие със средата в ситуации на избор и преодоляване на пречки и затруднения. Психологът работи с психически здрави хора от всички възрастови групи с различни психологически проблеми, например дистрес, неувереност в себе си, неприятни чувства и емоции, конфликтни ситуации в работата и дома, комплекси и др. Работи се с широк спектър от техники за промяна на мислите, чувства, вредни навици.

Обект на професионалната дейност на психолога е човекът, а процесът на психологическото подпомагане се осъществява поетапно, като психологът сам определя и изпълнява подходящите за всеки конкретен момент професионални дейности.

Психотерапевт

Психотерапевтът най-често е специалист с образование по психология, но може да е и психиатър.

Има всякакви видове психотерапия: индивидуална, групова, подкрепяща, психодинамична, поведенческа и още много други.

Индивидуалната психотерапия например е специално създаваща се според особеностите на всеки клиент терапия, която може да включва в себе си едно или няколко направления на психотерапията, такива като когнитивно-поведенческа терапия, работа с емоциите, създаване на личен план на живот, арт-терапия и др.

Групова психотерапия е терапия, която се провежда в групи. Груповата психотерапия може да се състои по няколко направления. В групата може да се провежда работа по телесноориентирана терапия, по работа с имиджа и социалното поведение, обсъждат се и някои лични въпроси.
Също така могат да се провеждат и групови занятия по семейна терапия.

В подкрепящата психотерапия като терапевтичен фактор важно значение има установяването и поддържането на терапевтична връзка на подкрепа, като в този случай терапевтът е на разположение на пациента в моменти на криза. Този вид терапия може да включва и интервенции за осигуряване на подкрепа от страна на обкръжението на пациента, както и подкрепа за самите близки. Прилагането на този вид терапия изисква силна връзка на доверие между терапевт и пациент.

Психодинамичната психотерапия се основава на някои схващания на Фройд за психодинамиката на депресията. Една от целите на психодинамичната психотерапия се базира на идеята, че интрапсихичните процеси, които стоят в основата на депресията са устойчиви, но могат да бъдат моделирани, ако достигнат съзнанието под контрола на Его-то.

Поведенческата терапия при пациенти с депресивно разстройство се опира на теорията на поведението и теорията за социалното заучаване. Използваните техники включват планиране на дейностите, терапия за повишаване на самоконтрола, обучение в социални умения, решаване на проблеми.

Психоаналитик

За психоаналитично обучение се признава само това от институти или асоциации, членове на Международната Психоаналитична Асоциация, създадена от Фройд. За създаване на Асоциация в една държава, трябва да има поне 20 психоаналитици.

Основател на психоанализата е Фройд и психоаналитиците работят с неговата теория, за която се обучават след като вече са станали психолози-магистри. Обучението им е продължително и преди да придобият право да прилагат психоанализа, те самите трябва да са минали през психоанализа и супервайзорство.

Личната психоанализа, през която преминава психоаналитикът, може да трае от 3 до 7 години.

В България има психоаналитици, но има и много самозванци, които незаслужено се кичат с титлата "психоаналитик", затова трябва да се внимава с избора.

Психиатър

Психиатърът се занимава с най-различни проблеми на психиката, но за разлика от психологическата помощ, психиатричната намеса е наложителна, когато са налице болестни прояви и симптоми на психично заболяване.

Психиатрите се занимават с болести като паник атаки, депресия, шизофрения, окр и други. Те са лекари.

За разлика от психологическата помощ, психиатричната включва и медикаментозно лечение с основните групи лекарствени препарати: невролептици, транквиланти, седативни препарати и др.

Като правило психиатрите прекарват значително по-малко време с пациентите си и главният метод на лечение е фармакотерапията.

Не е необичайно страдащите от определени психологически проблеми да ползват услугите и на психиатри, и на психолози.

Неактивен Siqna

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 3
  • Карма: +0/-0
    • Профил
Re: Психолог, психотерапевт, психоаналитик и психиатър
« Отговор #1 -: 21 септември 2017 06:40:49, четвъртък »
Много полезна информация.  :)